23948sdkhjf

Arkitektens rolle i brandsikring

Ved at tænke brandsikring ind i arkitekturen fra begyndelsen kan man sikre kvaliteten i byggeriet og undgå fejl. Arkitekt Morten Nøhr Frandsen, der er associeret partner og projektleder hos KHR Architecture, fortæller, hvordan byggeriet skal tænkes holistisk, så brandsikring bliver et aktiv.

Brand i bygninger koster ikke bare dyrt i ødelagte materialer, der kan også være menneskeliv på spil. Derfor skal brand og sikring tænkes ind som et grundlæggende element i byggeriet: ”Branchen har brug for en holistisk tilgang til byggeriet, hvor mange fagligheder bidrager til arkitekturen. Arkitekterne skal kunne mere end blot at tegne. Hos KHR Architecture har vi gjort meget ud af at have en tegnestue med mange specialiserede kompetencer for at kunne imødekomme vores bygherres behov bedst muligt,” siger Morten Nøhr Frandsen og uddyber: ”Det betyder, at hos os arbejder arkitekter, bygherrerådgivere, rådgivende ingeniører tæt sammen om risikovurderinger i forhold til brandsikring, allerede inden de første streger til byggeriet er sat på papiret.

I dag tager vi som arkitekter et meget større ansvar for at indarbejde brandsikkerhed i byggeriet, så risikovurderingerne er allerede en del af projektstarten Morten Nøhr Frandsen, associeret partner og projektleder hos KHR Architecture

Integreret brandsikring i Nuuk
Skolen i Nuuk, Atuarfik Inussuk, der er tegnet af KHR Architecture med Istak som totalentreprenør på projektet, skal huse omkring 1.200 børn, er et godt eksempel på, hvordan brandsikkerhed, arkitektur og funktionalitet understøtter hinanden. ”Hvis man først tegner en bygning, og derefter forholder sig til brandsikringen, så er sprinkling et gængst valg, Vi ønskede dog ikke denne løsning på skolen i Nuuk, da løsningen er meget ressourcekrævende installationsmæssigt og vedligeholdelsestungt. Næsten alle materialer, der bruges i byggeri i Grønland, skal fragtes dertil med skib, hvilket både belaster miljø og økonomi. Det er derfor vigtigt, at de løsninger, man vælger i byggeriet, er robuste og kræver et minimum af vedligeholdelse. Fordi vi har indtænkt brandsikring lige fra starten, har vi i stedet kunnet brandsikre bl.a. ved at etablere brandgardiner i skolens atriumrum og ved at bruge brandhæmmende materialer,” siger Morten Nøhr Frandsen. Hele den bærende vægkonstruktion er insitustøbt beton, som på Grønland er en bæredygtig ressource, fordi beton er et af de eneste byggematerialer, der produceres lokalt. Derudover er der blandt andet brugt brandsikret træ, som lagrer CO2 i hele levetiden. Morten Nøhr Frandsen forklarer: ”De sekundære trapper, som er flugtvejstrapper, spiller en aktiv rolle i dagligdagen på skolen, hvor børnene bruger dem i hverdagen, som en del af rummet. På den måde bliver flugtvejene et aktiv i rummet, og desuden kender børnene dem, hvis der bliver behov for en evakuering,”

Arkitektens rolle ændres 
Hos KHR Architecture kan de tydeligt mærke, hvordan arkitektens rolle ændres og bliver mere holistisk. ”I dag tager vi som arkitekter et meget større ansvar for at indarbejde brandsikkerhed i byggeriet, så risikovurderingerne er allerede en del af projektstarten fortæller Morten Nøhr Frandsen. Et eksempel kan være, at gangbredde og rumstørrelser tænkes ind i forhold til brandsikringsklasser og personbelastning. Valget af materialer spiller også en stor rolle i forhold til branddrøjhed. ”Når risikovurderingen er med fra begyndelsen, betyder det, at bygherre kan undgå fordyrende ændringer senere i processen,” siger Morten Nøhr Frandsen.

FAKTA

KHR Architecture er en uafhængig tegnestue med omkring 60 medarbejdere fordelt på arkitekter, konstruktører, ingeniører og en række supportfunktioner. Kontoret i Kanonbådshusene på Holmen sikrer et internationalt udsyn og et vedholdende drive for at skabe arkitektur, der gør en forskel for menneske og samfund. 

Læs mere på www.khr.dk

Artiklen er en del af temaet Brand & Sikkerhed.

KHR Architecture A/S
KHR Architecture A/S
Kanonbådsvej 4
Danmark
CVR nummer: DK12276249

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.207