ABA-anlæg - undgå de blinde alarmer
Budskabet fra Djurs Consult er klart. Hele ideen med et Automatisk Brand Alarm anlæg er at give alarmer, derfor er der aldrig fejlalarmer på et ABA-anlæg, men der kan være en stribe blinde alarmer, som er uhensigtsmæssige, fordi man fx har fået installeret en uegnet detektor et uhensigtsmæssigt sted. Det kan være en detektor i et baderum, som reagerer på både røg, varme og damp.
”Vi SKAL være objektive som brandrådgivere, så vi anbefaler ikke et anlæg frem for et andet. Vi rådgiver om, hvilke typer anlæg, der findes, og hvordan de virker i forskellige bygninger,” forklarer Søren Christian Kjær, der er direktør, fagansvarlig brandrådgiver, DGNB- og energikonsulent hos Djurs Consult, som arbejder tæt sammen med kunderne for at sikre, at bygge- eller boligprojekter ikke blot opfylder, men også kontinuerligt overholder de nødvendige standarder for brandsikkerhed.
Djurs Consult udfører grundig analyse af projektets specifikationer og krav, identificerer potentielle risici og udvikler skræddersyede løsninger.
Det er bygningsejers ansvar, at ABA-anlægget virker. Bygningsreglementet foreskriver, at de brandtekniske anlæg skal virke i hele bygningens levetid. Det stiller krav til bygherre og valget af løsning Søren Christian Kjær, direktør, fagansvarlig brandrådgiver, DGNB- og energikonsulent hos Djurs Consult
Bygherre har et ansvar
ABA-anlægget skal skabe sikkerhed, fordi det giver en varsling, der sikrer en indsats, evakuering og slukning.
”Det er bygningsejers ansvar, at ABA-anlægget virker. Bygningsreglementet foreskriver, at de brandtekniske anlæg skal virke i hele bygningens levetid. Det stiller krav til bygherre og valget af løsning,” siger Søren Christian Kjær og uddyber:
” Vi kan aldrig fjerne de blinde alarmer helt, men i samarbejde med bygherre, rådgivere og leverandører af ABA-anlæg kan vi mindske antallet markant.”
Hav klare kommandoveje
Når man vælger et ABA-anlæg, er det vigtigt at have en ansvarlig person, der forestår den primære funktion og drift. Derudover skal der være en substitut, der kan tage over i forbindelse med fx ferie og sygdom.
”De største udfordringer med de blinde alarmer er netop, når man ikke kan få fat i kontaktpersonen, eller der slet ikke er nogen, at ringe til. Det ser vi desværre ofte, når byggerier færdigmeldes,” forklarer Søren Christian Kjær.
En anden udfordring, som Djurs Consult ofte støder på, er at der ikke er overensstemmelse mellem brandplaner, orienteringsplaner samt drifts- og vedligeholdelsesplaner.
Bygherre har et ansvar for selv at opsøge rådgivning, der sikrer, at brandplaner løbende bliver opdateret.
El-sikkerhedsattesten - hvad nu?
Det kan være svært for bygherre at holde sig opdateret på alle reglerne. I januar 2024 kom der fx en opdateret vejledning om el-sikkerhedsattesten.
”Mange misforstår den lempelse, der kom omkring el-sikkerhedsattesten. Kravet er der, men skal nu ikke håndteres i drifts- vedligeholdelse og kontrolplanen (DKV). Det er stadig et gældende lovkrav, at der skal være el-sikkerhedsattest. Lempelsen, som er en af flere, er ikke bagudrettet. Så hvis det stadig står i DKV’en, at der skal være el-sikkerhedsattest, så er det den driftsansvarlige og bygningsejers ansvar, at det følges,” fortæller Søren Christian Kjær.
Djurs Consult opfordrer også branchen til at styrke videndelingen mellem de certificerede brandrådgivere og beredskaberne, der går tilsyn.
”Vi bliver tit kontaktet af bygningsejere, når der kommer et påbud, men mange påbud kunne undgås, hvis vi blev involveret i processen tidligere,” forklarer Søren Christian Kjær.
Læs meget mere på Djurs Consult ApS
Om:
Djurs Consult ApS er totalrådgiver men er specialiserede i at levere omfattende og fagansvarlig brandrådgivning, der går ud over blot at opfylde minimumskravene i bygningsreglementet.
Kilde: Djurs Consult ApS