De tekniske isolatører bør have deres egen entreprise
Byggebranchens fagfolk bygger dagligt brandadskillende bygningsdele som betondæk, gipsvægge og porebeton med stor ekspertise og efter gældende retningslinjer. Men desværre opstår der til tider fejl, når kabler, rør og ventilation skal gennem væggene, og brandlukninger ikke genetableres korrekt. Derudover betyder et stigende fokus på at få flest mulige kvadratmeter i nybyggeri, at skakter bliver gjort mindre. Det kan give udfordringer, når de tekniske isolatører skal udføre brandlukninger. Mikkel Frostholm, projektkonsulent hos Saint-Gobain Isover, peger på, at der er afstandskrav i DS 452, der skal overholdes. ”Jeg tror til dels, at problemerne opstår, fordi skakterne i byggerierne til tider anses som spildplads, der med fordel kan konverteres til brugbare kvadratmeter. I de tilfælde er det formodentlig et spørgsmål om, at man ikke er bevidste om konsekvenserne ved at skakterne bliver for små. Men det går desværre ud over brandsikkerheden i de pågældende bygninger.”
Skakterne forsvinder sammen med sikkerheden
Mikkel Frostholm peger på, at der både skal være plads til at røgtætne omkring ventilationskanaler, og at der skal være plads til fastholdelse af kanalen. Den trange plads kan også besværliggøre arbejdet for de certificerede brandrådgivere, der skal kontrollere det udførte. ”Når en skakt bliver minimeret for meget, og når der efterfølgende bliver monteret ventilation, rør og kabler, så gør det arbejdet for de tekniske isolatører, der er ansvarlige for brandlukninger, sværere. Og det indebærer selvfølgelig en risiko for, at arbejdet ikke kan udføres godt nok,” forklarer Mikkel Frostholm.
Tekniske isolatører skal have egen entreprise
Hvis brandlukningerne ikke er udført korrekt, så kan det have den konsekvens, at røg og flammer spreder sig hurtigere end loven foreskriver. I værste fald kan det nedbringe den tid, der til rådighed, når en brændende bygning skal evakueres. En løsning på udfordringerne kunne være at give de tekniske isolatører deres egen entreprise. I dag hører arbejdet typisk til under VVS-entreprisen, og ifølge Mikkel Frostholm er der behov for at bringe isolatørernes faglighed i spil langt tidligere i projektet, end det er tilfældet i dag. ”Inviter de tekniske isolatører med om bordet fra byggeprojektets begyndelse. De ved, hvordan installationerne skal isoleres og hvor meget plads, der er behov for. De tekniske isolatører kan herefter guide de øvrige håndværkere i deres arbejde og sikre, at installationerne kan færdiggøres på sikker og lovlig vis,” siger Mikkel Frostholm. Mikkel Frostholm siger med lidt ironi i stemmen, at som det ser ud i nogle bygninger i dag, skal man måske tilbage til H.C Andersens gode livsfilosofi om altid at medbringe reb i tilfælde af brand. Mikkel Frostholm håber dog, at rebet kan bruges til andre eventyr, at lovgivningen vil få mere fokus og blive overholdt, fx ved at de tekniske isolatører får deres egen entreprise.
FAKTA: SECCON
Saint-Gobain er en af verdens førende producenter af materialer og løsninger til byggeriet. Med et stærkt fokus på bæredygtighed og på menneskers trivsel i bygninger er koncernen til stede i 76 lande verden over. Blandt koncernens varemærker i Danmark findes Gyproc, Isover og Weber.