23948sdkhjf

SikkerhedsBranchen kæmper for bedre brandsikkerhed

Overraskelsen er ofte stor, når virkeligheden går op for politikerne: at brandsikkerheden halter på flere af landets plejeinstitutioner og overnatningssteder. Som repræsentant for SikkerhedsBranchen har jeg og vores eksperter på brandområdet nemlig tit møder med landets beslutningstagere, og ved disse lejligheder sætter vi den manglende brandsikkerhed på den politiske dagsorden.

Med udgangspunkt i den ekspertgruppe, der blev nedsat i 2021 af den daværende forsvarsminister og indenrigs- og boligminister, og som SikkerhedsBranchen var en del af, turnerer vi nu rundt på Christiansborg for at gøre opmærksom på de løsninger, der kan være med til at sikre, at antallet af branddøde falder. Tal fra Beredskabsstyrelsen viser nemlig, at 10 procent af alle dødsbrande sker på plejehjem. Derfor bør man sikre døre mellem flugtvej og boligenhed med automatisk branddørslukningsanlæg og moderne friløbspumper. Sådan et anlæg vil sørge for, at døren ind til et værelse lukker automatisk, hvis der skulle opstå brand, og på den måde undgår man, at branden spreder sig til andre værelser. Derudover oplyser vi også politikerne om den manglende brandsikkerhed på mange af landets overnatningssteder som for eksempel hoteller og kroer. SikkerhedsBranchen har tidligere fået udarbejdet en undersøgelse, der viser, at 40 procent af de undersøgte overnatningssteder på Sjælland og Lolland-Falster ikke overholder beredskabernes anbefalinger om automatisk detektering af brand på overnatningssteder

Hvert fjerde hotel har slet ikke automatisk detektering af brand – hvilket betyder, at de end ikke har en almindelig batteridrevet røgalarm. Derfor anbefaler vi politikerne, at man stiller de samme krav til de ældre overnatningssteder, som der de seneste 20 år er stillet til nye overnatningssteder. Det omfatter installation af automatisk varslingsanlæg, som aktiveres af et automatisk brandalarmanlæg, på alle overnatningssteder med mere end 10 soverum eller mere end 50 sovepladser, med tilbagevirkende kraft, så alle overnatningssteder bliver omfattet. Selvom politikerne bliver overraskede over situationen, så kan det være svært at afgøre, om der er reel vilje blandt dem til at indføre nogle af de tiltag, der rent faktisk batter noget, hvis vi skal mindske risikoen for at folk omkommer i en brand. Jeg håber på, at vores gentagne fokus og vores vedholdenhed har indvirkning på, at politikerne før eller siden indser nødvendigheden af at gøre det rigtige.

Artiklen er en del af temaet Brand & Sikkerhed.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094