23948sdkhjf

Der er behov for en langsigtet strategi for højvandssikring

Hyppigere stormfloder øger risikoen for oversvømmelser i havneområder over hele landet. I mange af de kystnære kommuner betyder en varsling af stormflod intens forberedelse og en kamp mod de store vandmasser.

Sandsække fyldes, water-tubes udlægges og pumper kører i flere døgn for at holde vandet tilbage. Havneliv, boligområder og erhverv tæt på havet er gang på gang udsat for alvorlige skader, der koster kommunekassen og borgerne dyrt. Der er mange steder behov for en langsigtet og holdbar løsning, som holder vandet tilbage. En permanent højvandssikring i beton kan være svaret. Højvandssikringen behøver ikke afskærme by- eller boligområde for adgang til havet, men kan integreres på havnen med åbninger, der på kort tid kan lukkes til, når der varsles stormflod.

Vores løsning betyder, at man både inkluderer havnen i byen i hverdagen, og når stormen kommer, har man en meget effektiv højvandssikring Jørgen Dau, salgschef hos Oranje Beton.

Vi oplevede senest en voldsom stormflod i oktober 2023, der hærgede den sydøstlige del af Danmark. Mange andre steder i landet er man også sårbar over for kraftige storme. Det gælder bl.a. i områder omkring Limfjorden, Køge Bugt og Sydvestjylland, hvor man jævnligt har problemer med stormfloder og oversvømmelser, når storme presser store vandmasser ind over land.

Højvandssikring i Lemvig

Et hårdt ramt område har i mange år været Lemvig, hvor man under heftige storme har forsøgt at dæmme op for vandet med sandsække. Løsningen blev højvandssikringen ”Le Mur” - en æstetisk mur i beton, der er etableret rundt om havnefronten. Der er åbninger i muren, så man frit kan bevæge sig omkring mellem by og havn, og når stormen kommer, lukkes åbningerne med aluminiumsporte.

”Le Mur” er en højvandssikring tegnet af arkitektfirmaet Hasløv & Kjærgaard med COWI som rådgiver. Systemet produceres af Oranje Beton i Holstebro.

”Vores løsning betyder, at man både inkluderer havnen i byen i hverdagen, og når stormen kommer, har man en meget effektiv højvandssikring. Systemet består af standardelementer, som kan opsættes alle steder, der er behov for højvandssikring,” siger Jørgen Dau, salgschef hos Oranje Beton.

Han påpeger, at man også bør sætte investeringen i en højvandssikring i forhold til gevinsterne på bæredygtighed.

”Vi har i Danmark stor fokus på den grønne omstilling i byggesektoren. Det indebærer jo, at man i høj grad tænker i løsninger, der rækker langt ud i fremtiden. Det betyder også, at man bør tænke højvandssikring ind i det samlede billede i de sårbare områder. Genopbygningen efter stormfloder, som vi efter al sandsynlighed får flere af, koster mange penge og materialer, som strider imod tankegangen om bæredygtighed.”

Mange venter på sidelinjen

Også i Hellerup har Oranje Beton leveret moduler til højvandssikring. Men selv om gevinsterne ved en højvandssikring er åbenlyse, tøver man andre steder med at foretage investeringen. 

”Det er vigtigt at slå fast, at prisen for en højvandssikring er en lille investering i forhold til hvor meget, der kan blive ødelagt. Alligevel er der mange steder, hvor man holder sig tilbage med at investere i løsningen. Det, tror jeg, hænger sammen med, at man ofte nærer forhåbninger om, at staten vil træde ind og støtte finansielt. Taler vi om kystsikring på vestkysten, så er det jo statens ansvar at sørge for det. Men det gælder ikke kommunernes højvandssikring i andre dele af landet. Så her kan vi kun opfordre til, at kommunerne sammen med borgerne ser på de samlede gevinster for lokalsamfundet, der på længere sigt er langt større end investeringen i højvandssikringen,” siger Jørgen Dau.

LE MUR-SYSTEMET

Højvandssikringen har til dagligt åbninger, så borgerne har adgang til havet. På muren hænger aluminiumsporte, der ved varsling af stormflod skubbes hen foran åbningerne og skrues fast. Forberedelsen før stormflod er derfor begrænset og kan klares på stedet. Muren opbygges af standardelementer, der fås i både lige og buede varianter, og der er derfor rig mulighed for at skabe en højvandssikring, som passer til det individuelle projekt.

Kilde: Oranje Beton

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.805