23948sdkhjf

Muligheden for at anvende alment teknisk fælleseje

Det er bygningsejeren eller den fagansvarlige brandrådgiver, der i sidste ende har ansvaret for at brandsikringstiltag i et konkret byggeri opfylder de forudsatte krav, hvis der anvendes løsninger fra alment teknisk fælleseje. Det er ikke et  dokumentationsansvar, der hviler på den certificerede brandrådgiver, påpeger Søren Christian Kjær i Djurs Consult.

Der er sket en del i de senere år i forhold til rådgiveres rolle i forbindelse med brandsikringstiltag, og det har skabt en del forvirring om rolle- og ansvarsfordeling.

”Man har lidt glemt, hvilken rolle myndighederne havde tidligere, og hvilken rolle de certificerede brandrådgivere har overtaget. Før i tiden var det jo ikke sådan, at man sad og fik rådgivning af kommunen eller beredskabet. Man fik et ja eller nej til de dokumentationer af løsninger, som man kom med. Det er faktisk den samme rolle, som certificerede brandrådgivere har i dag. De skal forholde sig til om den dokumentation, der bliver forelagt, er gyldig og valid. Er den ikke det, så er de nødt til at bede om yderligere dokumentation,” siger Søren Christian Kjær, direktør i Djurs Consult.

Han er DGNB konsulent, energi- og indeklimakonsulent, fagansvarlig brandrådgiver og certificeret brandrådgiver.

Hvis der fra alment teknisk fælleseje anvendes en løsning for et brandsikringstiltag for eksempelvis en bygningsdel, der fuldt ud dokumenterer opfyldelse af alle ydeevnekriterier og funktionskrav, så er det ikke en afvigelse fra præ-accepterede løsninger - og det gælder i alle brandklasser. Søren Christian Kjær, direktør i Djurs Consult

Præ-accepterede løsninger

Der har også været usikkerhed om præ-accepterede løsninger, siden BR18 blev overleveret til de certificerede brandrådgivere. Her kommer alment teknisk fælleseje ind i billedet.

”Det har været lidt et åbent spørgsmål, hvorvidt det var muligt at anvende alment teknisk fælleseje ved dokumentation af brandsikringstiltag til en præ-accepteret løsning. Men det kom Social- og Boligstyrelsen i oktober 2023 med et vigtigt svar på. Af svaret fremgår det, at hvis der fra alment teknisk fælleseje anvendes en løsning for et brandsikringstiltag for eksempelvis en bygningsdel, der fuldt ud dokumenterer opfyldelse af alle ydeevnekriterier og funktionskrav, så er det ikke en afvigelse fra præ-accepterede løsninger - og det gælder i alle brandklasser,” siger Søren Christian Kjær.

Man skal dog være opmærksom på, hvad der ligger i definitionen af alment teknisk fælleseje og om man anvender forældet viden. Alment teknisk fælleseje består i vidt omfang af publikationer fra alment  anerkendte udgivere (på udførelsestidspunktet). I dag omfatter publikationerne ud over bygningsreglementer og normer især følgende publikationer: SBI-anvisninger, BYG-ERFA-blade, publikationer fra oplysningsrådene, fx Mur og Tag, Træinformation, Gulvbranchen, FSO (Fugebranchens Samarbejds- og Oplysningsråd), samt lærebøger på området. Mange byggevarer, som indgår i de byggetekniske løsninger, som beskrives i og udgør alment teknisk fælleseje er dokumenteret ved CE-mærkning og MK-godkendelser eller ETA (European Technical Assessment).

Bygningsejer og fagansvarlig brandrådgiver har ansvaret

Det er altid bygningsejer, repræsenteret ved den fagansvarlige brandrådgiver, der har ansvaret for, at dokumentation med udgangspunkt i alment teknisk fælleseje er validt, relevant og anvendeligt til at sikre opfyldelse af kravene til det projekterede og udførte brandsikringstiltag eller bygningsdel.

”Dette er svarende til dokumentation af en bygningsdels brandmæssige egenskaber ved f.eks. en klassifikationsrapport, hvor bygningsejer eller dennes fagansvarlige rådgiver, har ansvaret for, at klassifikationen svarer til kravene til bygningsdelen, og er gældende for bygningsdelens anvendelse og montering i det faktiske byggeri. Når ovenstående overholdes er det med andre ord muligt at anvende løsninger fra alment teknisk fælleseje uden at skulle udføre nye brandtest for den projekterede eller udførte løsning. Men det stiller selvsagt krav til, at den fagansvarlige brandrådgiver har forholdt sig objektivt, seriøst og respektfuldt i relation til, når alment teknisk fælleseje benyttes ved dokumentation af brandsikringstiltag til en præ-accepteret løsning,” siger Søren Christian Kjær.

Han understreger, at det ikke indgår i den certificerede brandrådgivers virke at udarbejde dokumentationen for, hvordan ydeevnekriterier for et specifikt brandsikringstiltag er dokumenteret opfyldt, eller kontrol heraf – derfor er det altid vigtigt at tilknytte en fagansvarlig brandrådgiver til byggesagen, hvis man ønsker at gøre brug af løsningerne fra alment teknisk fælleseje.

DJURS CONSULT

Djurs Consult udfører projektering, brandrådgivning, LCA-beregninger, DGNB-mærkning, parametrisk design, lydtekniske beregninger, dagslyseftervisning, CFD-eftervisning samt energimærker og trykprøver på såvel kompliceret erhvervs- flerfamilie -og boligbyggeri for private og offentlige bygherrer i hele Danmark. Djurs Consult er kontinuerligt i meget tæt dialog med Energistyrelsen, Beredskabsstyrelsen, Kommunerne og regionerne i Danmark, SBI og Teknologisk Institut - for at vi sammen kan sikre kvaliteten af byggeriet i Danmark.

www.djursconsult.dk

Kilde: Djurs Consult

Artiklen er en del af temaet Brand & Sikkerhed.

Djurs Consult ApS
Østergade 7
8963 Auning
Danmark
CVR nummer: DK41677767
P nummer: 1026261976
Find os på

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.723