Debat: Pensionér nedrivningskuglen og sæt jagten ind på genbrugsguldet i byggeriet
Færre udgifter til affaldsafbrænding og indkøb af nye materialer, bygninger med historie og sjæl og en nødvendig håndsrækning til miljøet.
Det er blot nogle af fordelene, hvis man går strategisk til nedrivningsarbejdet og ser bygningen som et ressourcelager.
Alle kan komme godt fra start, når den nye lovgivning om mere genbrug og genanvendelse i byggebranchen, ser dagens lys den 1. juli 2024 – få her vores bedste råd til strategisk nedrivning med genanvendelse for øje.
Skift perspektiv
Det gælder helt grundlæggende om at ændre perspektiv, så vi går fra at håndtere byggeaffald til at udvinde ressourcer, når vi skiller en bygning ad igen.
Der er i virkeligheden lidt guldgraveri over det, og hvis man ser det på den måde, åbenbarer der sig en masse muligheder. For at skubbe gang i processen kan det være en rigtig god ide at knytte en ressourcerådgiver til projektet, som har fokus på at udvinde ressourcer gennem hele opgaven.
Hav styr på planlægningen
Stil krav om maksimal genbrug i udbuddet til entreprenøren/nedrivningsfirmaet, så der kommer fokus på ressourceudvinding fra start.
Derudover gælder det om at planlægge nedrivningen klogt for at sikre, at alle brugbare materialer kan blive genanvendt. Først skal man have styr på forundersøgelserne, hvor bygningens historie skal gennemgås, og der skal tages en række miljøprøver, der kan kortlægge, om bygningen indeholder farlige stoffer som fx asbest, der skal håndteres på en særlig måde.
I samme ombæring kan man bede rådgiveren om at screene bygningen og lave en ressourcekortlægning, hvor rådgiveren kommer med forslag til, hvordan de forskellige byggematerialer bedst kan genbruges og håndteres. Derudover skal man huske at afsættes ekstra tid til at udføre den selektive nedrivning, som tager længere tid end konventionel nedrivning.
Sortér godt
Man kan ofte bruge flere materialer, end man regner med, og det er dyrt at komme af med forurenet affald.
Derfor kan det godt betale sig at være grundig, når man sorterer sine byggematerialer. Her gælder det om at have styr på ressourcehierarkiet. Øverst står naturligvis at forebygge nedrivning. Der kan virkelig være mange penge at hente, hvis man fx kan genbruge en bygnings råhus.
Derefter genanvendelse, som når vi fx genbruger mursten til et nyt byggeri. Dernæst nyttiggørelse, som når vi knuser gammel beton og bruger det som køreunderlag på vejene. Og endelig deponi, hvor det gælder om at komme af med det mest forurenede affald på bedste og mest forsvarlig vis. Det gælder grundlæggende om at løfte så mange materialer så højt op i affaldshierarkiet som muligt. Nogle materialer er som udgangspunkt nemmere at genbruge end andre. Det gælder fx træ-/plankegulve, systemlofter, lysarmaturer samt nyere køkken- og sanitetsinventar.
Det skyldes dels, at de materialer er forholdsvis lette at demontere, dels at en eventuel sanering eller rensning ikke er så krævende som fx mursten eller beton.
Tænk kreativt
Det er dyrt at opbevare byggematerialer, så det gælder om at afsætte dem hurtigst muligt. Der findes efterhånden en del markedspladser for genbrugte materialer, og flere nedrivningsfirmaer er også begyndt at have deres egen genbrugsbutik. Man kan også kontakte kommunerne, der ofte kender til fremtidige byggeprojekter, hvor man kan indtænke brugte byggematerialer.
Det gælder bare om at være kreativ, og så skal man nogle gange søge udover landets grænser, når det gælder specielle materialer. Fx har vi på et tidligere projekt i Nordhavn sendt forurenet affald til Holland, hvor de har et anlæg, der kan omsætte det til fjernvarme, så selv de mest forurenede materialer også kommer til nytte.
Hermed en opfordring til, at vi sammen deler vores bedste erfaringer!