23948sdkhjf

Debat: Grib chancen for pokker – og for fremtiden

Stor ros til Klaus Tøttrup for at åbne debatten om forfald og laden stå til i forhold til offentlige bygninger. Det er en vigtig debat. Men hvis vi et øjeblik ser bort fra alvoren i det sløseri, der har fundet sted, så er det måske en større mulighed, skriver dagens debattør 

Hvis vi lader irritationen og ærgrelsen over de mange byggerier, der står og forfalder - oversete eller ignorerede af de instanser, der burde have interesse i at passe på dem, så dukker der pludselig nye betragtningsvinkler frem.

Er det i stedet en mulighed for at opgradere, optimere og gøre bygningsmassen mere tidssvarende energi- og miljømæssigt? 

Klaus Tøttrup nævner det kort, men jeg mener, at det fortjener større fokus i sig selv. Og måske det nogle gange kan være befriende at stå med muligheden for mere eller mindre at starte forfra.

Samme regler for alle

Private ejendomme og byggerier er underlagt en lang række krav og forventninger. 

Og det er i min optik godt. Sådan får vi det bedste og sundeste byggeri. Men det gavner ikke meget, når de bygninger og den infrastruktur, vi færdes i dagligt, ikke er særligt sundt, måske nærmere tværtimod.

Vejene er hullede, Forsvarets bygninger er slidt helt ned, skoler og hospitaler har det ikke for godt – og når der skal bygges nyt, er der ikke lige danske standarder, øverst på tjeklisten, ikke engang når det gælder samfundskritiske byggerier. Det har kostet dyrt, se blot på Nyt OUH.

Lad dansk byggeri vise vejen

Men det er, hvad det er. 

Bare de ansvarlige lærer af det. Dansk byggeri er faktisk meget dygtige til at levere kvalitet. Selvom de i mange tilfælde også godt kan trænge til at opgradere i forhold til miljø og bæredygtighed.

Men måske en totalrenovation er, hvad vi trængte til. 

Vi kan se det som en anledning til at sætte en ny international standard. Og vil politikerne gerne sætte et aftryk på EU, kunne det jo være en anledning. Offentlige byggerier, der er totalt fremtidssikret i forhold til ekstremvejr, CO2 aftryk og bæredygtighed.

Tid til nyt værktøj

Er det ikke alle bygninger, der kan rives ned og skabes igen, så findes der jo AI-værktøjer og andre teknologier, der kan hjælpe med at få overblik over ejendomsmassen og planlægge, time og optimere vedligeholdelsen. 

Det er i gang i det private, men hvorfor ikke i det offentlige? Det kunne spare penge og gavne miljøet, for skal det offentlige ikke også leve op til de nye rapporteringskrav?

Jeg har en drøm, lyder et berømt citat. Det har jeg også, og den er, at staten og byggeriet sammen får løst denne udfordring og får skabt et stærkt afsæt for fremtiden til glæde for os alle.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109