Debat: Ny lov er en mulighed for at udvikle forretningen
Når vi møder folk fra håndværksvirksomheder, har de ofte panderynker over, hvordan de kobler sig på den bæredygtige udvikling og grønne omstilling. Der skal dokumenteres CO2-regnskaber, tænkes i nye bæredygtige materialer, laves ESG-rapporter osv.
Fra 1. juli 2024 er der så endnu et lovkrav. Politisk er det nemlig besluttet, at al byggeaffald ved nedrivning af byggeri over 250 kvadratmeter skal sorteres. For mange – særligt mindre håndværksvirksomheder – kan det helt naturligt føles som en ekstra byrde. En ekstra økonomisk omkostning.
Nye forretningsmuligheder
Men det er værd at minde om, at de mange nye krav også er en unik mulighed for at udvikle forretningen.
Tag nu det nye lovkrav om affaldssortering fra 1. juli. Endnu er rammerne for, hvordan det skal udmønte sig i praksis ikke på plads. Derfor er der her og nu flere spørgsmål, end der er svar. Hvordan skilles materialerne ad på rette vis? Hvor skal genbrugsmaterialerne afleveres? Hvordan bliver der indsamlet data på materialerne? Og hvordan bliver der skabt salgs- og indkøbsmuligheder ud af de mange materialer til genbrug og genanvendelse?
Spørgsmålene står i kø, men som virksomhed er der ingen grund til at vente på svar. Vi ser, at de virksomheder, som proaktivt griber den grønne udvikling, får værdifulde forspring. Udviklingen er en mulighed for at skabe ny forretning.
Når der skal findes svar på de mange ubesvarede spørgsmål, skal der nemlig virksomheder på banen, der kan levere løsninger. Det er her, at der ligger forretning.
Nogle virksomheder vil være med til at udvikle de løsninger, der håndterer de mange genbrugsmaterialer. Det kan vise sig, at der for eksempel bliver penge at hente på nedrivning eller adskillelse og rensning af materialer til genbrug. Der vil være virksomheder, som ser en mulighed for at skabe nye funktioner og ansætte nye folk. Kravet om sortering af byggematerialer vil ganske givet skabe rutinemæssige opgaver, hvor det for eksempel kan give mening at ansætte medarbejdere på kanten af arbejdsmarkedet, som har glæde af enkle opgaver.
Find legekammerater
Lovkrav og grøn udvikling kalder på, at I som virksomhed holder jer ajour med, hvad der sker. Her giver det rigtig god mening at koble sig på al den viden, der blandt andet udgår fra We Build Denmark, der er Danmarks bygge- og anlægsklynge. Det er en organisation, som ikke blot omsætter lovsprog til den praktiske virkelighed, men som også er med til at drive den grønne og bæredygtige udvikling i byggeriet.
Som virksomhed kan det være en større udgift at investere i den grønne omstilling. Her er det værd at holde øje med de mange tilskudsmuligheder til grøn omstilling. I Erhvervshus Sydjylland og landets øvrige fem erhvervshuse er der løbende adgang til grønne programmer, hvor der er betydelige tilskudsmuligheder. Det samme gælder hos We Build Denmark, hvor virksomheder kan komme med grønne ideer, og hvor We Build Denmark hjælper med at skabe innovationssamarbejde med andre virksomheder og finde tilskudsmuligheder til udviklingen.
Kort sagt: den grønne udvikling løber med hastige skridt gennem byggebranchen, og nye lovkrav kommer hele tiden til. Som virksomhed stiller man sig bedst, når panderynker veksles til et åbent forretningsblik.