Investering i 2. generations BMS-systemer med AI er hurtigt tjent hjem
Energistyring har været et opmærksomhedspunkt i en årrække hos virksomheder og kommuner m.m., men erfaringerne med første generation af for eksempel BMSsystemer har ikke altid været lige gode, og derfor oplever Peter Nielsen, partner hos WATS, ofte, at der ikke er lydhørhed over for firmaets klare dokumentation for resultater og korte ROI på under halvandet år. ”Fordelen for blandt andet kommuner ved anden 2. generations BMS (BMS2) er både besparelser og et løft af deres CSR-politik. Vi kommer med den nyeste generation af BMS-systemer og kan dokumentere, at det virker. Vores systemer kan tilpasses alle eksisterende typer hos kunderne og med Machine Learning og prædiktiv styring, der for eksempel medtager vejrprognoser, unormal afkøling af bygninger, placering i forhold til varmecentral og eventuelle utætheder m.m., får man en meget præcis styring af varme, køling, lys, ventilation og andet på BMS-systemet. Det behovstyrede system tilpasses brugernes adfærd, så der sikres sammenspil mellem ventilation og opvarmning,” forklarer han.
”Fordelen for blandt andet kommuner ved anden 2. generations BMS (BMS2) er både besparelser og et lølf af deres CSR-politik"
Peter Nielsen, partner hos WATS.
Universel tilgang sikrer tilpasning til alle brands
Anders Nebel Jørgensen, ansvarlig for salg hos Vitani, som leverer selve systemet, fortæller, at de arbejder med en universel tilgang – en slags Open Source/One Size Fits All – som arbejder sammen med alle BMS-brands. Målet er at lø e alle med førstegenerations BMS-systemer ind i anden og næste generation. ”Udover resultaterne fra tilsvarende bygninger i for eksempel andre kommuner, så kan vi også fremvise en tilbagebetalingstid på investeringen under halvandet år, og det overbeviser sammen med potentialet i energioptimeringen mange. Det er simpel snusfornuft. Det gælder om at tage styringen ud af det lokale fokus, der er for snævert, ind i et globalt og mere helhedsorienteret fokus. Man må se på historikken samt anden relevant information, som AI kan omforme til konkrete energibesparende værktøjer. Det er en væsentlig gamechanger i forhold til at hjælpe kundernes energi- og facility-ansvarlige med at optimere den individuelle bygning – som en slags selvkørende BMS2,” fortæller han.
Flere systemer til nye bygningstyper m.m.
Lige for tiden er AI meget oppe at vende i flere sammenhænge, og vi er i det hele taget ofte langsomme til at tage tingene til os, mener Peter Nielsen og Anders Nebel Jørgensen. Kan man få fat i den rette visionære bygningschef i en kommune, så kan han eller hun godt se perspektivet for udvikling og reduktion af energiforbrug. ”Ofte vælger mange at renovere bygninger hvor BMS2 er en oplagt komponent, da man kan opbygge en langt bedre og mere finkornet styringsmetodik. Selv indenfor nybyg har vores Eco-Building-løsninger berettigelse. Her fokuserer vi meget på indeklima og for eksempel på ikke at opvarme lokaler for tidligt inden brug og besparelser på køling. Med de nye 0-klassebygninger er komforten en vigtig del, og her er også meget at hente på det rette system,” siger de begge.
WATS er en SCADA/BMS-virksomhed, som leverer Fullscale BMS1- og 2- systemer som en overordnet integrator og facilitator. WATS er bekendt med de udfordringer, man som bygherre oft est står med. WATS kan automati sere processer, eksempelvis med BMS og SCADA. De varetager hele paletten i forhold ti l nødvendig indsigt og ressourcer. Virksomheden har domicil i Vanløse. |