23948sdkhjf

Kritik af kunstige øer: Havforskere lamslåede over Køge Bugts tilstand

Køge Bugt er i så ringe stand, at det ville være i strid med lovgivningen yderligere at øge belastningen, viser rapport bestilt af kommuner imod Hvidovres planer om at etablere ni kunstige øer

Havmiljøet i Køge Bugt har det ifølge en ny rapport fra Aarhus Universitet så skidt, at Hvidovre Kommune bør genoverveje planerne om at etablere ni kunstige øer, Holmene, til at booste det lokale erhvervsliv. Det skriver Ingeniøren

Både EU-lovgivning og dansk lov forbyder nemlig at lægge yderligere pres på vandområder, hvis tilstanden allerede er dårlig.

Rapportens hovedforfatter, havforsker Stiig Markager, Aarhus Universitet, er lamslået over at finde Køge Bugt i så dårlig tilstand.

- Køge Bugt har det for dårligt til at kunne tåle yderligere belastninger. Så hvis én eller flere kommuner vil skrue op for råstofudvindingen, anlægge yderligere vindmølleparker eller etablere flere store anlægsbyggerier, må de i fællesskab finde ud af, hvad der så skal trækkes ud af ligningen som kompensation, siger Stiig Markager til Ingeniøren.

Han opfordrer kommunerne ud til Køge Bugt til at udarbejde en helhedsbaseret forvaltningsplan, der beskriver, hvad der skal til for at få bragt bugten i en god tilstand.

Ikke bare et Hvidovre-spørgsmål

Rapporten er udarbejdet efter ønske fra Køge Bugt Alliancen, der består af borgmestre fra Stevns, Køge, Solrød, Greve, Ishøj, Vallensbæk og Brøndby kommuner. De er imod Hvidovre Kommunes planer om at etablere Holmene.

- Planerne om Holmene er ikke bare et Hvidovre-spørgsmål. De miljømæssige konsekvenser har betydning for alle kommuner langs bugten. I stedet for at udnytte bugten til at danne ni kunstige øer og
deraf opnå økonomisk vinding mener vi, at diskussionen bør handle om, hvordan vi får Køge Bugt tilbage på sporet, udtaler Køges borgmester Marie Stærke (S) til Ingeniøren på vegne af alliancen.

De syv borgmestre har skrevet til både transportministeren og miljøministeren og spurgt dem, om de nu vil tage initiativ til den i rapporten foreslåede samlede økosystembaserede plan for hele Køge Bugt.

Hvidovres direktør Gert Stephan Nelth tror på, at Køge Bugts biologiske tilstand først bliver forbedret, når der kommer et bedre renseanlæg, hvis udløbsrør lægges i Øresund og ikke blot fører spildevandet ud midt i Køge Bugt. Og her er én af de ni holme netop øremærket til sådan et anlæg, siger han til Ingeniøren.

Men holmene er ikke en betingelse for at gøre noget, siger professor Stiig Markager til Ingeniøren.

- Det tager mindst 15 år at anlægge et nyt rensningsanlæg. Det er meget lang tid at vente på en forbedring, der her og nu vil kunne opnås ved for få penge at forlænge udløbsrøret fire kilometer længere ud fra kysten, siger Stiig Markager til Ingeniøren. Han tilføjer, at et nyt renseanlæg i øvrigt kunne placeres mange steder helt uafhængigt af Holmene.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086