Mobile arbejdsplatforme øger fleksibilitet, sikkerhed og effektivitet
Arbejdsplatforme er omdrejningspunktet i Platform.as, som blev grundlagt i 2008. Dengang var det primært stilladser, der blev anvendt til facadearbejde, men det har ændret sig. I byggebranchen har mange fået øjnene op for effektiviteten og fleksibiliteten samt ikke mindst de ergonomiske og sikkerhedsmæssige fordele ved de mobile platforme. Platform.as udlejer i dag over 350 arbejdsplatforme og arbejder sammen med nogle af de største entreprenører i landet.
”Jeg plejer at kalde arbejdsplatformen for fremtidens stillads. Arbejdsplatformen har jo en rigtig god løfteevne og kan anvendes til alle typer af facader, mens den sikrer, at håndværkerne altid står i den mest optimale arbejdshøjde, så de slipper for at ligge på knæ eller stå i andre ubekvemme stillinger, når arbejdet skal udføres. Og bygger man platformen med en murerkonsol, kan murerne stå nede på konsollen og arbejde, mens mørtel, sten m.v. ligger på platformens dæk ved siden af,” siger Casper Gorm Knudsen, adm. direktør i Platform.as.
Hæves og sænkes efter behov
Platformen er en arbejdsstandplads, som kører op og ned på en mast ved hjælp af en elmotor. Man kan justere den lige præcis til den arbejdshøjde, man har brug for, hvilket giver en større fleksibilitet i forhold til det traditionelle stillads samtidig med, at arbejdsmiljøet får et seriøst løft.
”Man kan køre platformen ned til jorden, læsse materialer på og tage dem med op. Der kan monteres en kran på masten, så man kan løfte materialer ind til facaden og holde dem, mens de monteres. Man kan udstyre den med forskellige typer ekstraudstyr som fx kranarme, topkraner, og minichassis. Det er også muligt at montere et vakuumsug på platformen, hvis man skal løfte store vindues- og dørpartier. I det hele taget er arbejdsplatformen meget fleksibel i forhold til alle typer udformninger af facader, og håndværkerne undgår tunge og nedslidende løft,” siger Casper Gorm Knudsen
Hvis man benytter en platform frem for et stillads i byggeprojektet, går opsætningen langt hurtigere, tilføjer han. I princippet behøver du nemlig kun én platform til hele byggeprojektet, som du kan rykke langs facaden, efterhånden som arbejdet udvikler sig. En anden mulighed er dog også at vælge at sætte flere arbejdsplatforme sammen, som gør, at man dækker et større stykke af facaden.
Flere entreprenører benytter desuden arbejdsplatforme til tagsikring, hvor platformene låses ved tagfoden. Denne løsning giver håndværkerne et stort og fleksibelt arbejdsareal med masser af plads til at opbevare materialer og værktøj, og håndværkerne vil i højere grad kunne bevæge sig frit langs tagfoden, da der ikke vil være lodrette søjler fra stilladset, som de skal rundt om.
Platform.as tilbyder også overdækning af arbejdsplatformene - lavet af krympeplast, som varmefolieres på platformene. Dette betyder, at overdækningen bliver meget stærk og stabil og ikke larmer og blafrer, som det ofte ses med stilladsoverdækninger. Løsningen gavner både håndværkere og beboere. En anden fordel ved denne overdæksløsning er, at hvis man er nødt til at lave hul i overdækningen for at få materialer ind, så kan hullet let lappes efterfølgende med varme.
”Der er mange fordele ved overdækkede arbejdsplatforme. Håndværkerne arbejder i tørvejr og slipper for den værste træk - og dermed mindskes også risikoen for sygdom og sygefravær. Risikoen for arbejdsskader bliver også mindre, når platformen ikke er våd eller glat. Materialerne holdes også tørre, og det samme gælder el-værktøjet. Generelt giver overdækningen et bedre arbejdsmiljø og en større arbejdsglæde,” siger Casper Gorm Knudsen.
Totaloverdækning til tagarbejde, facaderenovering m.v.
En anden form for overdækning, som Platform.as tilbyder, er totaloverdækning, hvor virksomheden kombinerer arbejdsplatforme og stillads. I øjeblikket har Platform.as en skræddersyet løsning opsat i Valby, hvor totaloverdækningen er monteret omkring - og over - en hel boligblok. I starten bruges platformene primært til skalmuring og håndtering af store glaspartier. Når dette arbejde er færdigt, og tagarbejdet for alvor går i gang, bliver platformene låst under tagfoden, så de ikke kan køres ned. Her får håndværkerne et langt større arbejdsareal rundt omkring taget, end hvis der blev benyttet traditionelt stillads, idet platformsdækkene er større end stilladsdæk. Planen er at flytte løsningen fra bygning til bygning i takt med at renoveringsprojektet skrider frem.
Den fleksible løsning kan konstrueres på mange forskellige måder. Det er bl.a. muligt at bygge løsningen med et specielt konstrueret system, så overdækningen kan rulle på ”trolleys”. Denne løsning er fx velegnet, når entreprenøren arbejder etapevis på én eller flere bygninger.
Om Platform.as
Arbejdsplatformene er stadig omdrejningspunktet i Platform.as, men virksomheden tilbyder også produkter, der ligger i naturlig forlængelse af det arbejde, der finder sted på platformene, fx teleskoplæssere, minilæssere og skræddersyede person- og materialehejs. Platform.as, der var først i Danmark med at tilbyde markedets største byggehejs, er i dag blandt landets største udlejere af alle typer hejs til byggepladser. Men vi er mere end udlejningsvirksomhed. Vi tilbyder nemlig - uanset projektets størrelse - et 360 graders samarbejde, der omfatter besigtigelse, projektering, levering, montering, flytning, afhentning og service efter behov. Platform.as er desuden kendetegnet ved at have et stort fokus på service, kvalitet og sikkerhed. Derfor er vi også DRA-certificeret, så vi kan dokumentere, at vores materiel og arbejdsprocesser lever op til gældende krav og standarder.