23948sdkhjf

Licitationen mener: Respektløs underbudgettering skaber enøjet prisfokus

Hvis man ikke vidste bedre, kunne man godt tro, at projekt- og bygherreorganisationerne bag opførelsen af supersygehusene ikke har forstand på byggeri. Sandheden er nu nok, at man ikke har formået at skabe overblik og få tilstrækkeligt styr på byggeprocessen – fra udbud til aflevering. Når den tid kommer.

De skandaleramte og underbudgetterede byggerier har gennem flere år været omdrejningspunkt for en læringsproces i store del af byggebranchen. Selvom det er en letkøbt pointe, så kan man jo - om ikke andet - trods alt lære af både sine egne og andres fejl.

Brancheeksperter og politikere forsøger at finde frem til, hvorfor offentlige bygge- og anlægsopgaver næsten altid bliver både forsinkede og væsentligt dyrere end budgetteret. Senest har folketingsmedlem Mette Thiesen (DF) bedt erhvervsministeren redegør for, om det kan være udbudsreglerne, der er noget galt med, fordi de tilskynder til at gøre brug af det billigste og ikke nødvendigvis det bedste tilbud.

Det kan der da være noget om. Men, det er ikke reglerne, det er galt med. Det handler om, hvordan man bruger reglerne og hvordan man planlægger, budgetterer og styrer opgaverne. Udbudsreglerne rummer mange muligheder for både at prissætte, styre og udføre selv meget komplekse opgaver efter andre vægtninger end ren pris. Men, det kræver både mod, indsigt og realistiske budgetter og tidsplaner. Samt ikke mindst respekt og tillid blandt alle aktører i byggeprocessen. Og her halter det stadig gevaldigt.

For det er respektløst i det hele taget at udbyde et underbudgetteret projekt.

Artiklen er en del af temaet De syge supersygehuse .

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094