23948sdkhjf

Debat: Er krigslyst det samme som retfærdighedssans?

De bedste forlig er ikke altid dem, man bliver presset til, lyder det fra dagens debattør

I en nylig artikel på Licitationen opfordrer Kim Larsen, direktør for garantiafdelingen hos Atradius i Danmark, entreprenørfirmaer til at søge forlig med bygherrer i tilfælde af store tvister for at undgå risikoen for konkurs.

Mens hensigten bag denne opfordring er forståelig – nemlig at sikre økonomisk stabilitet – mener jeg, at det er vigtigt at anerkende de situationer, hvor stålsathed og vedholdenhed er nødvendige for at få dækket berettigede krav.

At søge forlig kan ofte være den rigtige vej – men de bedste forlig er ikke altid dem, man bliver presset til, og de kræver under alle omstændigheder, at begge parter er indstillet på forlig. Der er ingen, der går i voldgift på lyst.

Vi har brug for realistiske vurderinger af udfald

Tvister opstår oftest på grund af uenigheder om kontraktens vilkår, kvaliteten af arbejdet, eller forsinkelser, og i disse tilfælde kan det være nødvendigt at gå hele vejen for at sikre, at retten sker fyldest. For offentlige bygherrer kan der i de rigtig komplicerede sager også være brug for en afgørelse for at lukke sagen, pga. krav om økonomisk saglig forvaltning.

Berettigede krav er altså ofte værd at gå efter, men vi har brug for, at branchens aktører – herunder juristerne – gør sig allermest umage med at lave realistiske vurderinger af udfaldet. For som Kim Larsen nævner, kan begge parter i en sag jo ikke have en god sag hele vejen, og det bør vi tale meget mere om.

Husk nu den løbende, effektive konfliktløsning!

Effektiv konfliktløsning handler ikke kun om at finde den hurtigste vej til et kompromis, men om at finde løsninger, der gavner alle parter på langt sigt.

Som mediator ved jeg, hvor vigtigt det er at lytte til begge sider og arbejde hen imod en løsning, der er retfærdig og tilfredsstillende for alle involverede. Branchen kan blive endnu bedre til at arbejde med eksempelvis hurtige afgørelser, så vi får afklaret ekstrakrav mv. løbende, og undgår at kravene bliver samlet til bunke.

Ingen parter i branchen bør føle sig presset til at søge forlig uden at have overvejet alle muligheder og konsekvenser nøje. Men alle parter kan blive endnu bedre til at lave konfliktstrategier og fælles succeskriterier i virksomhederne og i projekterne, så krav ikke hober sig op. Hvor længe må et ekstrakrav ligge på dit bord, før der skal findes en løsning?

I DI Byggeri arbejder vi for at skabe et sundt og retfærdigt erhvervsklima, hvor alle sider af bordet og alle led i værdikæden kan samarbejde på en fair og konstruktiv måde. Lad os arbejde sammen for at skabe en byggebranche, hvor retfærdighed og samarbejde går hånd i hånd, og hvor konflikter løses på en måde, der gavner alle parter – både nu og i fremtiden.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078