23948sdkhjf

Ler og kalk: Er det cementklinkens afløser?

Et udviklingsprojekt vil reducere CO2-udledningen ved cementproduktion med 50 pct

Calliste lyder navnet på et udviklingsprojekt, der på to måder forsøger at reducere CO2-udledningen ved cementproduktion med helt op til 50 pct.

Projektet ledes af projektleder Søren Lundsted Poulsen fra Teknologisk Institut.

- Cementklinker er den mest CO2-intensive komponent i cement, så det vil man rigtig gerne have reduceret og derved nedbringe CO2-udledningen fra cement generelt, siger Søren Lundsted Poulsen.

To indgange

Calliste står for Calcined Clay-Limestone Technology Extension og bygger videre på et produkt kaldet Futurecem udviklet af Aalborg Portland. Her erstatter man delvist cementklinker med en kombination af kalcineret ler og kalk.

Projektet har to indgange. Dels vil man udvikle en cement med en højere tidlig styrkeudvikling, så Futurecem bliver mere optimeret til produktion af præfabrikerede betonelement og betonvarer.

Parterne i Calliste

Teknologisk Institut, Aalborg Portland A/S, Technische Universität München, Aarhus Universitet, DTU, Unicon A/S, CHR Concrete A/S, IBF A/S, Femern A/S, FB Gruppen A/S, Vejdirektoratet og brancheorganisationen Dansk Beton.

Innovationsfondens investering: 21,6 mio. kr. ud af det samlede  budget på 33,1 mio. kr.

Varighed: 4 år og 1 mdr.

Dels forsøger man at øge erstatningsgraden af cementklinker med helt op til 50 pct. Betonblokke med disse produkter testes pt. i både vej- og havvandsmiljø, og prøver udtaget fra blokkene er nu ved at blive analyseret.

- Høj, tidlig styrke er vigtig i forhold til produktion, så betonen hurtigere udvikler tilstrækkelig styrke og dermed kan komme hurtigere ud af støbeformen. Det skaber et hurtigere produktionsflow, siger Søren Lundsted Poulsen: 

- Med cementtypen med op mod 50 pct. klinkeerstatning er vi derimod på helt ny grund. Vi laver netop nu en række test, så vi kan skabe det nødvendige dokumentationsgrundlag for at få godkendt godkendt denne type cement til anvendelse i beton, siger projektlederen.

Produktionen af cement er en meget CO2-tung proces, der tegner sig for cirka 5-8 procent af den årlige globale udledning af CO2. Forbruget stiger, og det forventes, at den globale cementproduktion vil stige fra det nuværende niveau på 4,4 til 7,0 milliarder ton om året i 2050, oplyser instituttet.

Der lader til at være efterspørgsel på mere bæredygtig cement i branchen. Ifølge Magasinet Beton viser en undersøgelse blandt medlemmerne af Bygherreforeningen, at 72 pct. af de adspurgte altid eller næsten altid efterspørger eller undersøger mulighederne for bæredygtighed i deres projekter.

Femern er med

Blandt andre er Femern A/S med og skal som bygherre bidrage til at facilitere demonstrationsprojekter, hvor de udviklede materialer og teknologier afprøves i fuldskala betonkonstruktioner.

Også FB-Gruppen og Vejdirektoratet er med til at teste produkterne i den virkelige verden.

Innovationsfonden støtter projektet med godt 21 mio. kr. Det løber frem til november 2024, hvor Søren Lundsted Poulsen håber at have brugbare resultater.

-De første analyser viser lovende mekaniske egenskaber f. eks i forhold til styrkeudvikling af denne cement med rigtig høj klinkeerstatningsgrad samt modstandsdygtighed over for saltpåvirkning, siger han.

Målet er, at projektet i 2024 kan levere en cement med høj, tidlig styrke, som i hvert fald er næsten klar til at komme på markedet. Den anden type cement med en høj grad af erstatningsklinker vil have en længere godkendelsesface, forventer Søren Lundsted Poulsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125