23948sdkhjf

Medie: Rockwool har tjent millioner på ordrer fra Ruslands forsvarsministerium

Fra 2015 til 2020 har Rockwool tjent millioner af kroner på ordrer fra Ruslands forsvarsministerium

Den danske koncern Rockwool nægter fortsat at forlade Rusland af frygt for, at Putins styre vil overtage teknologien og profitten fra selskabets fire russiske fabrikker.

Det undersøgende medie Danwatch kan nu i samarbejde med Ekstra Bladet afsløre, at Rockwool i årevis har tjent millioner af kroner på, at selskabets produkter er blevet solgt til det selvsamme styre, der har anvendt dem i militære projekter.

En gennemgang af kontrakter i den russiske regerings officielle udbudsdatabase viser blandt andet, at Rockwools russiske samarbejdspartnere i mindst 21 tilfælde har leveret Rockwool-produkter for sammenlagt 123 mio. rubler (cirka 11,5 mio. kr.) til skibsværfter, som udfører store ordrer på vegne af Ruslands forsvarsministerium.

Alle kontrakterne er indgået efter Ruslands ulovlige annektering af Krim-halvøen i 2014..

I en kontrakt fra september 2017 fremgår det eksempelvis, at en af Rockwools faste samarbejdspartnere, Marine Complex Systems, har leveret Rockwool-materialer til værftet Severnaya Verf. Produkter, der ifølge kontrakten skulle bruges til konstruktionen af flådeskibet ‘Vsevolod Bobrov’.

Skibet ankom i januar 2022 til Ruslands Sortehavsflåde – og måneden efter spillede det en aktiv rolle i det blodige slag om den strategisk vigtige ø Zmeiny Island, også kendt som Slangeøen, som Rusland invaderede på krigens første dag.

Først transporterede skibet ammunition og militært udstyr til Slangeøen, og senere fik ‘Vsevolod Bobrov’ et Pantsir-S1 missilsystem ombord for at kunne yde støtte mod luftangreb ifølge ukrainske og russiske kilder.

Tara Van Ho, som er en af verdens førende eksperter i menneskerettigheder og erhverv hos Essex Law School i England, har vurderet dokumentationen – og er især kritisk over for leveringen af Rockwool til skibet ‘Vsevolod Bobrov’.

- I 2017 havde Rusland stået bag alvorlige krænkelser af international humanitær lov med de to ulovlige besættelser af Georgien i 2008 og Ukraine i 2014. At forsyne deres militær med udstyr til skibe, fly og artilleri indebærer alt sammen en risiko for, at produkterne bidrager til internationale forbrydelser. Og i det her tilfælde med ‘Vsevolod Bobrov’ er den risiko materialiseret.

- Det har betydning her, om Rockwool har leveret materialet til brug i en forudsigelig og alvorlig krænkelse af menneskerettighederne. Det har de gjort, og det burde de stå til ansvar for, siger hun.

Brugt til flere projekter

Rockwool-produkter er også blevet brugt til andre projekter end dem, der fremgår i udbudsdatabasen. Rockwool i Rusland har tidligere meldt ud på sociale medier, at man i 2007 har leveret materialer til fregatten Admiral Gorshkov og i 2015 lydisolerede hele det russiske forsvarsministeriums ikoniske hovedkvarter i Moskva.

Herudover viser en række offentlige tilgængelig billeder fra skibsværftet Vympel, at store mængder Rockwool er blevet brugt i konstruktionen af fire bevæbnede anti-sabotageskibe, der i 2017 overgik til den russiske flåde.

I en mail til Danwatch og Ekstra Bladet vil Michael Zarin, kommunikationschef i Rockwool Gruppen, dog ikke forholde sig til de nyere projekter, som er gennemført efter 2014:

- Rockwool har ikke et kundeforhold med den russiske regering eller andre offentlige enheder. De anførte eksempler er gamle og går så langt tilbage som 2007. Situationen i dag er markant anderledes, og vi respekterer fuldt ud de til enhver tid gældende sanktioner.

- I Rusland producerer vi ikke længere specifikke produkter til dette segment, skriver han blandt andet.

Tara Van Ho opfordrer de danske myndigheder til at kigge nærmere på sagen med Rockwool for at se om, der kan være tale om brud på EU’s sanktioner i forbindelse med leverancerne til det russiske militær.

- Jeg synes i betragtning af situationens alvor, at det er vigtig, at offentligheden er forsikret om, hvorvidt Rockwool overtrådte EU-sanktioner eller ej. Det kan jeg ikke vurdere udefra, og derfor bør danske myndigheder undersøge det, siger hun.

Artiklen er en del af temaet Krigen i Ukraine.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.134