Nye tal: Halvdelen i anlægsbranchen jagter arbejdskraft
Mens man mange steder i byggebranchen hier efter mere at lave, er situationen en anden for anlægsbranchen.
Ordrene strømmer ind, men det gør medarbejdere ikke.
Flere anlægsentreprenører savner arbejdskraft i øjeblikket. I den grad. Nye tal fra Danmark Statistik viser, at 48 pct. af landets anlægsentreprenører i januar efterspurgte medarbejdere i en grad, så det hæmmer forretningen.
Copy: Mangel på arbejdskraft hos anlægsentreprenører - Infogram
Og mange virksomheder er da også mærket af manglen på hænder. Bare spørg hos VAM A/S, som udfører alle former for entreprenør- og anlægsarbejder. Hos entreprenørfirmaet fra Djursland, der beskæftiger omkring 150 mænd og kvinder, har manglen på arbejdskraft sat sine spor.
- Udfordringen er, at vi til tider har for mange opgaver inde, end vi har haft bemanding til at kunne udføre. Det sætter os under pres, fordi vi bliver nødt til at trække på samarbejdspartnere, men også at leje folk ind udefra. Derfor er vi også lykkedes med at overholde tidsplanen for opgaverne, men det er langt fra en optimal måde at køre forretning på, siger adm. hos VAM A/S, Allan Hougaard.
Presset på anlægsentreprenørerne er også noget, som man tager alvorligt hos Dansk Infrastruktur, der er en sammenslutning af en række sektioner og interessegrupper i DI Byggeri.
- Vi står med en her og nu udfordring i form af at få arbejdskraft ind, men på længere sigt også en strukturel udfordring, siger chef i Dansk Infrastruktur Torben Liborius.
Problemet vil fortsætte
Allan Hougaard, adm. direktør i VAM A/S, håber på, at rekruttering bliver lettere i fremtiden, men tror det ikke:
- Vi har ikke den store tro til, at arbejdsudbuddet stiger i fremtiden. Håbet er der selvfølgelig, men frygten er, at det bliver værre, siger Allan Hougaard, der bliver tvunget til at styre endnu mere stramt.
- Vi bliver i højere grad nødt til til at se på nødvendighed af opgaven i forhold til, hvor meget vi egentligt kan nå. Konkret betyder det, at vi også bliver nødt til at fravælge opgaver og i stedet prioritere dem, som vi har kompetencer og bemanding til at udføre, siger den adm. direktør hos VAM A/S.
Optimismen hos Dansk Infrastruktur er da heller ikke så stor, når det handler om arbejdskraft. Det skyldes blandt andet, at der er mange projekter på vej på anlægsområdet. Herunder elektrificering, fjernvarmeudrulning og en stor infrastrukturplan for 2035.
Det vil sætte anlægsbranchen under yderligere pres, og en prioritering af projekterne er derfor også en nødvendighed, mener chef for Dansk Infrastruktur, Torben Liborius:
- Siden man lavede infrastrukturplanen, er der kommet nye projekter ind, som man gerne vil have gennemført hurtigt. Men det bliver problematisk, hvis man vil køre det hele på én gang. For arbejdskraften er ikke tilstrækkelig til at udrulle infrastrukturplanen som planlagt og på samme tid fremrykke elektrificeringen og gøre os fri af russisk gas, siger Torben Liborius.