Trods fald i vinter-konkurser: SMV Danmark spår masser af lukninger
På overfladen kan nye konkurstal fra Danmark Statistik ligne positive nyheder for byggeriet. Både i december og januar har færre virksomheder trukket stikket end i efteråret 2022, hvor konkurstallene var historisk høje.
Men spørger man hos SMV Danmark, vurderer man faktisk modsat, at udviklingen af konkurser vil fortsætte den forkerte vej. Og det er op.
- Vi forventer, at der kommer flere konkurser i fremtiden. Det gør vi på den baggrund af, at flere virksomheder eksempelvis forventer nedgang i både aktivitet og beskæftigelse. Vi kan også se det, når vi kigger på antallet af påbegyndte kvm. i byggeriet, siger Lasse Lundqvist, konsulent i SMV.
De nyeste tal viser, at 30 færre drejede nøglen om i januar sammenlignet med november sidste år, hvor konkurstallet slog rekord. Men niveauet af konkurser er stadig meget højt. Ser man tilbage over årene, er årets første måned stadig en af de værste januarmåneder siden finanskrisen.
Desuden er konkurstallet steget fra december til januar med 10 til i alt 63 aktive selskaber der sagde stop i januar.
Mindre aktivitet
Og den tendens vil forsætte, er meldingen fra SMV Danmark. Også selvom både råvarepriser og inflationen endelig er begyndt at drosle ned.
- Det er ikke noget, der kan mærkes lige nu. Det bliver først noget, som vi kommer til at mærke længere ude i fremtiden. Vi skal første hen over bølgen med tilbagetrækninger hos forbrugerne, før vi kan begynde at se, at der bliver investeret i byggeri igen, siger Lasse Lundquist.
I den sammenhæng påpeger Lasse Lundquist også, at renten har været stigende:
- Vi har set at renten er steget yderligere, hvilket betyder, at forbrugerne bliver mere tilbageholdende. Der kan gå langtid, før at forbrugernes forventninger til fremtiden ændrer sig - lige nu er forbrugertilliden ekstremt lav.
Desuden fremhæver Lasse Lundqvist, at kommunerne kaster færre opgaver af sig i år end før. Og det vil ramme branchen, mener han. Anlægsbudgettet for 2023, altså rammen for hvor mange penge, byrådene må bruge på byggeri og anlæg er konkret blevet sænket med med 1,4 mia. kr. - omkring 7 pct. - i år sammenlignet med 2022.
- Det anlægsbudget, der har været lagt, det har ikke været korrigerede for, at priserne også er steget markant. Derfor kan man godt forvente, at virksomhederne vil få mindre aktivitet gennem kommunerne, siger Lasse Lundquist.