23948sdkhjf

Renovering af facadeskader på Lolland vil koste over en kvart milliard

Der skal "hurtigst muligt" tages stilling til, hvad der skal ske med de bygninger på Lolland, der er ramt af massive facadeproblemer. Renovering af bygningerne vil koste svimlende millionbeløb

Skader på facader fik sidste sommer Lolland Kommune til at lukke en række skolebygninger og haller. I oktober i år var den gal igen med nyopdagede skader på facadeelementer, som igen fik kommunen til at lukke og afspærre bygninger.

Nu har byrådet i Lolland Kommune set nærmere på analyser af de berørte skolebygninger i Horslunde og Holeby, STU-bygningerne i Hunseby og hallerne i Horslunde og Holeby, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Analyserne peger på, at bygningernes facader er udtjente, og at der derfor hurtigst muligt skal tages stilling til bygningerne fremtid: Skal de renoveres eller tages ud af brug?

Sagen kort

I juni 2021 kom det frem, at en række bygninger i Holeby og Horslunde Landsbyordninger, Holebyhallen og Ravnsborghallen, samt STU i Hunseby er bygget efter en model, der med tiden kan give alvorlige facadeskader.

Facaderne består af faste moduler med en forplade og en bagplade i en sandwich-konstruktion. De første undersøgelser viste, at flere forplader havde revet sig løs, enkelte havde revner, og andre krummede udad på midten.

Bygningerne blev derfor lukket midlertidigt i sommeren 2021, sikret grundigt og taget i brug igen. Siden har Lolland Kommune i samarbejde med det rådgivende ingeniørfirma Lyngkilde ført løbende tilsyn med alle bygninger. Det løbende tilsyn var den direkte årsag til, at den to-etages bygning i Holeby Landsbyordning blev taget ud af brug i oktober 2022.

Rapporterne fra Lyngkilde peger på, at der ikke er en akut nedstyrtningsfare i bygningerne, men at facadernes levetid er udløbet. Der peges derfor på, at der hurtigst muligt bør tages stilling til bygningernes fremtid, det vil sige renovering, hvis de fortsat skal være i brug.

Økonomi- og Erhvervsudvalget blev præsenteret for analysen i oktober, men ønskede en second opinion. Niras har udarbejdet en ny vurdering, og konklusionen er den samme.

Samlet vil en fuld renovering koste 263 mio. kr., og det er vel at mærke uden modernisering. Tallene er på linje med dem, som Rikke Jensen, direktør for kommunens Service og Bygninger, oplyste til Licitationen - Byggeriets Dagblad i oktober måned.

– Vi vidste godt, at der var udfordringer med bygningerne, men nu har vi også et samlet overblik over, hvor akutte problemerne er, og hvor dyr en renovering vil være, siger borgmester Holger Schou Rasmussen nu.

– Og det ser ikke godt ud. Bygningerne er udtjente, så enten skal vi lukke skolerne, eller også skal vi renovere for flere hundrede millioner kroner.

De facadeskadede bygninger er bygget med sandwich-elementer. Der er tale om et byggesystem, der er blevet brugt til at opføre skoler over hele landet, og blandt andet Aalborg Kommune har tidligere været nødt til at renovere skoler for betydelige beløb.

Beslutning efter nytår

Borgmesteren påpeger også, at det ikke kun handler om bygninger, men også om faldende børnetal. I Holeby og Horslunde er der ganske enkelt færre elever, end skolerne er bygget til, og elevtallet ser ud til at falde yderligere i de kommende år. 

De formelle beslutningsprocesser starter i januar, hvor Børne- og Skoleudvalget, Social- og Arbejdsmarkedsudvalget (i forhold til STU) og Kultur-, Fritids- og Folkesundhedsudvalget (i forhold til hallerne) skal behandle sagen.

System brugt i 120 bygninger

De facadeskadede bygninger i Lolland Kommune er opført i begyndelsen af 1970’erne under konceptet Danske Typeskoler.

Facaderne, der er problemer med, består af faste moduler med en forplade og en bagplade i en slags sandwich-konstruktion. Ved de første undersøgelser stod det klart, at flere forplader havde revet sig løs, enkelte havde revner og andre krummede udad på midten. Det sidste kan være et tegn på overbelastning eller manglende sammenhæng til bagpladen.

Byggekonceptet er ifølge magasinet Ingeniøren anvendt på mindst 120 bygninger i hele landet så som plejehjem, kollegier og kontorbygninger.

Bestyrelser og MED-udvalg har fået tilsendt Niras-rapporten og vil efter jul blive inddraget i det videre arbejde.

– Men jeg må også være ærlig og sige, at vi i konstitueringsgruppen har svært ved at se for os, at processen ender med en beslutning om en større renovering eller at bygge nye grundskoler i Horslunde og Holeby. Det er simpelthen for stor en investering, når børnetallet falder, og der er plads til eleverne på andre skoler, udtaler Holger Schou Rasmussen.

En eventuel nedlæggelse af landsbyordningerne i Holeby og Horslunde vil som følge af folkeskoleloven først kunne ske med virkning fra sommeren 2024.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234