23948sdkhjf

Her er byggeriets nye ministre

Ministerholdet i den nye SVM-regering er sat. Her er nogle af dem, som bliver mest relevante for bygge- og anlægsbranchens vilkår

Oven på ugevis af forhandlinger og sonderinger har den den nye SVM-regering nu præsenteret sit ministerhold.

Og på poster med ressortområder, som rækker ind i byggebranchen, er det mest af alt tung Christiansborg-erfaring, som tager over:

Ny erhvervschef

Det bliver eksempelvis den tidligere forsvarsminister Morten Bødskov (S), som trækker i arbejdstøjet som erhvervsminister - og dermed også som ressortminister for den danske byggebranches virksomheder.

Han afløser Simon Kollerup, der tiltrådte ved den tidligere S-regerings undfangelse i 2019.

På de helt brede linjer skal Morten Bødskov altså nu være chef for ministeriets arbejde for at "skabe vækst" og "gode konkurrencevilkår", som nogle af de vigtigste opdrag for ministeriet lyder.

Dertil skal han nu være ansvarlig for, at flere af de erhvervsmæssige linjer, der blev udstukket i regeringsgrundlaget, bliver ført ud i livet: 

Blandt andet vil den nye regering annullere lagerbeskatningen, nedsætte bo- og gaveafgiften, fremlægge en ny iværksætterstrategi, der skal gøre det lettere og mere attraktivt at starte virksomhed, og desuden gennemføre en prioritering i erhvervsstøtten, der skal være med til at øge den strukturelle beskæftigelse med 4.000 fuldtidspersoner.

Beskæftigelsindsats

Ane Halsboe-Jørgensen (S), tidligere kulturminister, er udnævnt som beskæftigelsesminister. Og hun skal dermed være en af frontpersonerne i regeringens ambitioner om at øge beskæftigelsen.

Den nye regering vil øge den strukturelle beskæftigelse med 31.500 personer, blandt andet ved at få flere til at tage fuldtidsarbejde i stedet for deltid, at øge andelen af udenlandsk arbejdskraft, at få flere til at søge erhvervsuddannelser og via en "nytænkning" af beskæftigelsesindsatsen. Sidstnævnte er ikke mindst indledt med meldingen, at regeringen vil nedlægge kommunernes jobcentre.

Infrastruktur

Også på transport- og infrastrukturområdet, er der bred Christiansborg-erfaring. Ny transportminiser er Venstres medlem af Folketinget Thomas Danielsen. Danielsen har erfaring fra en række politiske udvalg samt som energiordfører, klimaordfører, landdistrikts- og ø-ordfører og fiskeriordfører. Han blev i januar gruppeformand for Venstres folketingsgruppe.

Som ny transportminister vil han - blandt andet - skulle overse den infrastrukturplan, som et bredt politisk flertal i sommeren 2020 indgik. En plan med nye investeringer i veje og jernbaner for 160 mia. kr. frem mod 2035.

Ministeren har med posten også fået overdraget ansvaret for flere igangværende kæmpebyggerier. Han har eksempelvis nu øverste ansvar for anlægget af Lynetteholm-halvøen og også for de projekter, Vejdirektoratet i 2018 overtog fra Bygningsstyrelsen. Det gælder blandt andre den skandaleramte og endnu ikke færdiggjorte Niels Bohr Bygningen samt Nyt Statens Naturhistoriske Museum.

Boligpolitik

Ny social- og boligminister bliver Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Ansvaret for boliger er med den nye regeringsdannelse pillet ud af Indenrigsministeriet, hvor det ellers har ligget siden januar 2021.

Én af opgaverne på boligministerens bord bliver at få ført det boligudspil ud i livet, som et flertal aftalte i november sidste år, som skal sikre 22.000 nye almene boliger. Heriblandt 15.000 kvm almene boliger på Christiania.  

Pernille Rosenkrantz-Theil forlader med sin nye titel posten som børne- og undervisningsminister, som hun har bestredet siden 2019.

Supersygehusene

Venstres Sophie Løhde bliver SVM-regeringens indenrigs- og sundhedsminister. Ikke komplet ubetrådt land for politikeren, der var sundhedsminister i V-regeringen fra 2015-16.

Mens mange af ministerens ansvarsområderne har ikke meget med byggeri at gøre, har enkelte i høj grad.

Sophie Løhde skal eksempelvis sikre, at de store og problemramte supersygehusbyggerier færdiggøres.

Det gælder blandt andet  Nyt Bispebjerg Hospital og Nyt Nordsjællands Hospital, der er blandt de senest igangsatte kvalitetsfondsbyggerier i landet. Og som begge for nylig er havnet i store økonomiske problemer.

Klimaområdet 

Den nye klima-, energi og forsyningsminister er eneste grønne ansigt på Borgen inden for områder, der berør byggeriet. Det er den tidligere direktør i brancheforeningen Dansk Energi, Lars Aagaard, som nu overtager fra klimaminister Dan Jørgensen (S), som i stedet bliver minister for global klimapolitik.

Lars Aagaard, der er minister for Lars Løkke Rasmussens Moderaterne, har fra 2009 til 2022 stået i front for Dansk Energi, hvor han i portrætter er blevet beskrevet som en "effektiv" lobbyist, der kan spille på de politiske tangenter.

Han bliver nu chef for Danmarks ambitioner om at reducere udledning af CO2 med 70 pct. i 2030. Og blandt meget andet planerne om at anlægge to nye energiøer, én i Nordsøen, èn på Bornholm, som efter planen skal sikre grøn strøm til millioner af husstande.

Artiklen er en del af temaet Ny regering 2022.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111