23948sdkhjf

Vinderen er fundet - her er Aarhus' nye storstadion

Opdateret kl. 11:39 med illustration og yderligere information om stadion og proces.

– Det er forløsningen af et meget langt forløb, vi ser den foreløbige kulmination på nu, lød det indledningsvis fra Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune, ved præsentationen af det nye storstadion i Aarhus.

- Det smukkeste og mest spændende stadion, der kommer til at være i Danmark, lød det også, inden vinderbuddet blev præsenteret.

Valget er faldet på et projekt fra det London-baserede arkitektfirma Zaha Hadid under arbejdstitlen ”Skovens Arena, der er skabt i team med Sweco Danmark og Tredje Natur.

Skovens Arena - Aarhus' nye fodboldstadion

Skovens Arena, arbejdstitlen på Aarhus' nye fodboldstadion, er inspireret af skoven og de store træer i Kongelunden. Projektet er udarbejdet af Team Zaha Hadid Architects, Tredje Natur og Sweco.

Den arkitektoniske profil forholder sig tæt til sin historiske kontekst ved Stadion Allé, skoven og kirken. Karakteristisk er de hvide søjler, som er inspireret af de omgivende træers profiler – de strækker sig op, rækker ud og dækker områderne omkring stadion samtidig med, at de danner en kæmpe krone, der favner hele stadion.

- Vores forslag er inspireret af den omgivende skov og klubbens historie. Med projektet skaber vi et væld af offentlige rum, der kan bruges 365 dage om året, og stadion bliver et smukt vartegn for byen. Det inkorporerer de højeste standarder indenfor miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed i alle aspekter af designet og konstruktionen, siger Gianluca Racana, Direktør i Zaha Hadid Architects.

- Med Zaha Hadids projekt får vi et fantastisk flot stadion, der skiller sig ud, men samtidig også viser respekt for Axel Høeg Hansens ikoniske stadionbygninger og den unikke placering i Marselisskoven. Jeg er sikker på, at det nye fodboldstadion bliver et samlingspunkt og t vartegn for byen, og det vil skabe glæde og fornøjelse for tusindvis af århusianere i mange år fremover, sagde bestyrelsesformand i AGF, Lars Fournais, ved pressemødet og præsentationen på det nuværende stadion, Ceres Park.

Ved arrangementet var også repræsentanter for donatorerne bag det nye stadion, Lind Invest og Salling Fondene - sammen med borgmester Jacob Bundsgaard og rådmænd Rabih Azad Ahmad, Nicolaj Bang fra Aarhus Kommune.

Tre hold konkurrerede om at tegne det nye fodboldstadion i Aarhus:

• Cobe (DK), AFL Architects (UK), Buro Happold (DK)

• Zaha Hadid (UK), Tredje Natur (DK), Sweco (DK) (vinder)

• Dorte Mandrup (DK), Kristine Jensen (DK), Schlaich Bergermann Partner (DE)

Byggeri til 650 millioner

Der bliver plads til op til 24.000 tilskuere på det nye stadion.

Det nye stadion kommer samlet til at koste 650 mio. kr. Heraf er der afsat 585 mio. kr. til selve stadionbyggeriet og totalrådgivningen, mens den resterende del går til afledte omkostninger, såsom nedrivning af det eksisterende stadion.

Stadionbyggeriet finansieres af to donationer på samlet 500 mio. kr. fra Salling Fodene og Lind Invest. Derudover står AGF klar til at skyde op til 150 mio. kr. ind i projektet.

Det nye stadion bliver ikke kun AGF's nye hjemmebane, men også landsholdets. Samtidig med offentliggørelsen af vinderprojektet, kunne AGF også fortælle om en hensigtserklæring, der bringer landskampe til Aarhus i fremtiden. 

Finder entreprenør næste år

I første halvdel af 2023 vil Aarhus Kommune som bygherre sammen med vinderteamet og AGF kvalificere det tegnede forslag. Parallelt hermed skal Aarhus Kommune gennem et udbud finde den entreprenør, der skal bygge stadion. 

I anden halvdel af 2023 går man sammen med den valgte entreprenør og vinderteamet i gang med at beskrive byggeriet i detaljer, inden man i 2024 så småt begynder nedbrydning af det nuværende stadion. 

Byggefasen forløber over fire etaper frem mod den forventede indvielse af nyt stadion i sommeren 2026.

Visionen om Kongelunden

Det nye stadion er en vigtig brik i Vision Kongelunden, der dækker godt 200 hektar mellem Aarhus Bugt og Marselisborg Skovene - fra Tivoli Friheden i nord til Varna og den uendelige bro i Syd.

Sidst i august valgte Aarhus Kommune en anden, central aktør i udviklingen af området. Team Holscher Nordbergs forslag ”Skovens rum” blev således udpeget som udgangspunkt for udviklingen af Kongelunden. Underrådgivere på vinderholdet er Kragh og Berglund, OVJ-Arkitekter, Hele Landet, SPVI. 

Udviklingsplanen kommer til at anvise, hvordan man kan styrke udviklingen af Aarhus Idrætspark. Ambitionen er at åbne området mere op såvel fysisk som for flere sportsgrene inden for både elite- og breddeidræt. 

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094