Amager Fælled: Stop for lejeboliger, naturprojekt og fjernvarmeanlæg
Det har på den korte bane store konsekvenser for en række aktører, at byggeriet af Fælledby mandag blev sat i bero, efter byretten gav en sag om paddearten stor vandsalamander opsættende virkning.
Ikke alene var fundamentarbejdet for det første byggeri på byggegrunden – Scandi Bygs opførelse af 79 boliger – begyndt, som Licitationen skrev tirsdag.
En anden aktør var godt i gang med at forberede Fælledbys 60.000 kvm naturprojekt, mens en tredje var ved at opføre et showroom for, hvordan konstruktioner og facader skal opføres i Fælledby. Og dertil kom, at Hofor var i færd med at anlægge fjernvarmeledninger.
Alt det er nu sat på hold. Det oplyser bygherren Fælledby P/S.
Byggepladsen for den kommende bydel med planlagt 2.000 boliger var dermed også langt mere travl, end da bygherren sidst måtte slukke maskinerne midlertidigt. Det skete i sensommeren sidste år på baggrund af klager omkring stor vandsalamander. Her var kun én entreprenør i sving med byggemodningen.
- Nu har vi flere aktører på pladsen, og det øger kompleksiteten, siger Simon Madsen, kommunikationsrådgiver hos Fælledby P/S.
Økonomiske betydninger
Byggestoppet vil da også få ”økonomiske omkostninger” for bygherren. Det vides dog ikke hvor store endnu.
- Det ene er de kontrakter, der er indgået for eksempelvis timer og mandskab, som er sat i gang, og som skal honoreres, siger Simon Madsen.
- Det andet er, hvad det koster at sætte byggeriet i gang igen. Det er eksempelvis ikke sikkert, vi kan få det rigtige mandskab eller de materialebestillinger, som vi har forudsat nu. Så der ligger også en omkostning ude om x antal måneder, når vi starter op igen, som vi ikke kender, men som sagtens kan have en stor betydning.
Sagen omkring Fælledby er indviklet. Men helt kort fortalt, mener borgersammenslutningen Amager Fælleds Venner, at der skulle være inkluderet en høring, da to klagenævn sidste vinter afviste en række klager over byggeriet på grund af dets mulige påvirkning af stor vandsalamander.
Klagenævnenes afgørelse betød, at byggeriet af Fælledby kunne blive genoptaget, efter klagerne ellers havde sat byggeriet i bero i et halvt år.
Mandag gav byretten så Amager Fælleds Venner medhold i, at sagen skulle have opsættende virkning, indtil sagen er færdigbehandlet.
Bygherren afventer nu, hvad myndighederne anviser på baggrund af byrettens kendelse. Hvor længe, byggeriet er indstillet, har bygherren derfor ikke et bud på.
- Vi er i en situation, hvor vi ikke er part i sagen (sagen er anlagt af Amager Fælleds Venner mod Miljø- og Fødevareklagenævnet, red.), så det er enormt svært for vores egne advokater at bedømme, hvad virkningen bliver. Så vi mener, at det eneste rigtige er at sætte i bero, indtil vi får afklaret, hvad virkningen af kendelsen er, siger Simon Madsen.
Fælledby P/S har af egen drift sat byggeriet i bero, oven på kendelsen, også selvom sagen ifølge Fælledby ikke handlede om, hvorvidt byggeriet skulle aflyses eller ej.
Om sagen
Sagen tog sin begyndelse, da Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet i juli 2021 besluttede, at klager fra Danmarks Naturfredningsforening og Amager Fælleds Venner havde opsættende virkning og skulle undersøges nærmere.
Kernen i klagerne var, at byggeriet ville gå ud over blandt andet et krat, som den beskyttede dyreart stor vandsalamander brugte som rasteområde, altså til at hvile sig i.
Efterfølgende nedlagde byretten fogedforbud mod at bygge videre, indtil klagenævnene havde kigget klagerne efter i sømmene.
Samme efterår fik bygherren så foretaget nye undersøgelser, som blandt andet viste, at "kun en meget lille del af krattet er et optimalt rasteområde for arten (det vil sige stor vandsalamander, red.),” skrev Planklagenævnet senere.
Derfor afviste klagenævnet i vinter, at klagerne skulle få betydning for projektet.
Det er denne afgørelse, som Amager Fælleds Venner er uenig i, fordi der ikke var inkluderet en bestemt høring. Det er det, foreningen har slæbt Miljø- og Fødevareklagenævnet i retten over.
Forventer afklaring
Forventningen er dog fra bygherren, at byggeriet kan genoptages inden for en overskuelig fremtid:
- Om det bliver om tre, seks eller ni måneder eller mere, kan vi ikke sige. Men der er ikke noget i den her sag, der peger på, at hele byggeriet skal aflyses. Det peger på, at der skal laves en administrativ afklaring mellem myndigheder og klagenævn, siger Simon Madsen.
Bygherren er uforstående over for grundlaget i kendelsen, lyder det.
Kendelsen skal hindre, at der sker fortsat uoprettelig skade på miljø og natur, men ifølge Simon Madsen er alle naturbeskyttelsesforanstaltninger sket i 2022, og byggepladsen er ryddet, indhegnet og afskåret fra naturen omkring.
- Så der er ikke noget natur på projektområdet, som nu er i risiko for at lide overlast. Det er den præmis i kendelsen, vi er uforstående over for, siger han.
Hos Københavns Kommune, som er én af de myndigheder, der har udstedt tilladelser til Fælledby P/S, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen, at man nu er i færd med at se ned i kendelsen fra byretten.