23948sdkhjf

Region nedtoner risiko for konkurs hos entreprenør

Der er uro om milliardbyggeriet af et nyt supersygehus på Bispebjerg Hospital.

Byggeriet blev torsdag i en ny kvartalsrapport spået yderligere udgifter på "et større trecifret millionbeløb" på grund af eksploderende byggepriser. Og i samme rapport blev også flere gange hejst et rødt flag om, at selvsamme markedssituation øger risikoen for, at totalentreprenøren, italienske Rizzani de Eccher, i værste fald ikke kan overholde sine "kontraktlige forpligtelser eller går konkurs”.

Vi er ikke nervøse for, at vores entreprenør går konkurs. Men når vi laver en risikoanalyse, ser vi alle scenarier igennem. Der indgår blandt andet spørgsmålet konkurs, men jeg ser det ikke som sandsynligt scenarie her. Mogens Kornbo, direktør i Center for Ejendomme

Rizzani de Eccher-navnet ringer givetvis ikke en klokke hos alle herhjemme.

Helt fremmed på dansk grund er koncernen ikke. Udover nu at bygge akuthuset på Nyt Bispebjergs Hospital, var Rizzani de Eccher en del af konsortiet, som byggede Kronprinsesse Marys Bro fra 2016 til 2019. Lidt af en fjer i hatten: Projektet endte med at åbne før tid og under budget.

Vil inddrive tab

Skæver man til økonomien hos den italienske bygge- og anlægsentreprenør, er omsætningen siden 2017 dog gået ned ad bakke: Fra godt 1 mia. euro til 510 mio. euro i 2021, og fra 2018 og frem er der noteret underskud: Samlet lyder tabet i de år på 115,6 mio. euro. 

Mange forskellige årsager har bidraget til de negative resultater, lyder det i en mail fra selskabet - men siden 2018 har selskabet refinansieret sine aktiviteter "med succes". Selskabet har nu en ordrebog på mere end 3 mia. euro, som vil gøre det muligt at inddrive tabene - udover eventuelle tab på tvistsager, hedder det.

Licitationen har forlagt selskabet formuleringen i Region Hovedstadens kvartalsrapport om, at totalentreprenøren har øget risiko for konkurs, for at trække sig eller for ikke at overholde forpligtelserne. 

Som svar lyder det blandt andet, at regionen og entreprenøren "arbejder sammen for at overvinde de udfordrende markedsforhold, som er uden for Parternes kontrol", og at begge parter er overbeviste om at den "bedste måde at afbøde ovenstående på er gennem en samarbejdstilgang i overensstemmelse med gældende love og regler for at sikre det bedst mulige resultat med hensyn til kvalitet, tid og omkostninger."

Ikke tegn på konkurs

Mogens Kornbo, direktør i Center for Ejendomme i Region Hovedstaden, nedtoner også over for Licitationen - Byggeriets Dagblad risikoen for konkurs hos det italienske selskab. Det har regionen ikke set nogen tegn på, siger han.

- Vi er ikke nervøse for, at vores entreprenør går konkurs. Men når vi laver en risikoanalyse, ser vi alle scenarier igennem og vurderer dem hver for sig. Der indgår blandt andet spørgsmålet konkurs, men jeg ser det ikke som sandsynligt scenarie her.

Det er markedssituationen generelt, som har affødt de øgede risici – og lignende kunne formentlig forekomme på mange andre byggeprojekter i øjeblikket, siger han.

Ifølge Mogens Kornbo har samarbejdet med italienerne været godt; de virker "kompetente og dygtige i at drive byggeprocessen", lyder det.

Roser samarbejde

Foruden konkursrisiko skrev regionen som bekendt også, at der var risiko for, at entreprenøren forlader projektet eller ikke overholder sine kontraktlige forpligtelser. Og det er der en risiko for, lyder det:

- De risici er til stede, og det vil de være i mange projekter, for der kan jo potentielt opstå en situation, hvor vi og entreprenøren ikke kan blive enige om, hvorvidt der skal ske en kompensation, og så har entreprenøren jo mulighed for at agere på sådan en uenighed. Og risikoen for at det sker, skal vi vurdere.

Der er tale om risikovurderinger, som regionen altid ser på i sine byggesager, siger Mogens Kornbo.

- Det er klart, at når der opstår en diskussion eller dialog mellem parterne om kontrakten, og hvordan man skal agere inden for den, så stiger de her risici helt generelt. Sådan ville det også være i enhver anden byggesag.

Regionen kunne fejre rejsegilde på det nye akuthus onsdag, mens Rizzani de Eccher efter planen skal have rundet byggeriet af i 2026.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125