Nye boliger med det hidtil laveste C02-aftryk i Danmark
Byggebranchen kan yde et væsentligt bidrag til den grønne omstilling, og det er ikke bare en luftig fremtidsvision. For EFFEKT, Enemærke & Petersen, MOE og VELUX er nu så langt fremme med byggeriet af syv huse i Jernbanebyen ud fra nye kriterier, at det nu i praksis er påvist, at byggeriet kan mindske udledningen af CO2 betydeligt.
Projektet ‘BoligVærkstedet’ er et eksperimentelt udstillingsbyggeri, der gentænker måden hvorpå vi designer, bygger og lever. Omdrejningspunktet er en ny bæredygtig tilgang til at bygge nye boliger ud fra en målsætning om i lige høj grad både at gavne os mennesker og vores planet. Byggeriet er første eksempel på konceptet ”Levesteder” (1), som har et CO2 fodaftryk 3 gange lavere end gældende standard og et førsteklasses indeklima.
I forbindelse med rejsegilde på byggeriet den 18. november kunne selskaberne offentliggøre en LCA analyse på konceptet, som er 3de parts verificeret af AAU / Build og som viser det hidtil laveste C02 aftryk i Danmark.
Det igangværende byggeri af husene har allerede nu givet væsentlige læringer omkring byggeprocessen.
Da valget af materialer og teknologier skal tage højde for det miljømæssige fodaftryk og dermed ikke længere kan ske ud fra kvalitet og pris, skal der oparbejdes en ny business as usual. Det har i denne proces været positivt at erfare, at man kan nå ned på 1/3 af de kommende 2023 krav i bygningsreglementet med de produkter og materialer, som er på markedet i dag. Der skal altså ikke udvikles nye produkter, men man skal på hylderne hos leverandørerne nu efterspørge de produkter som har den bedste livscyklus performance.
De nye visioner for byggeriet en ny tilgang i samarbejdskulturen, hvor man deler og arbejder mere åbent, og hvor man skal forstå sine roller på en ny måde. Det kræver mere dialog i projektgruppen, og forudsætter åbenhed om fejl, afprøvning af antagelser og tid til at vende scenarier i fællesskab. Alle parters perspektiv, erfaring og positive tilgang er nødvendige for at kunne eksperimentere i en tillidsfuld atmosfære og god tone, med et godt resultat.
”BoligVærkstedet er en prototype på konceptet Levesteder; her høster vi erfaringer og læringer, positive såvel som negative, som vi deler med branchen og interessenter. Vi ønsker at drive en udvikling mod bæredygtigt byggeri, som er skalerbart for hele sektoren, både i form af processer og løsninger, som kan anvendes ved byggeri i større skala”, siger Lone Feifer, programdirektør for bæredygtigt byggeri, VELUX Gruppen.
”BoligVærkstedet vil vise, at vi ikke behøver at vente på, at fremtidens teknologier kan flytte fremtidige boligområder ind i en mere ansvarlig og generativ position – en, hvor industrien er en del af omstillingen til at vende klimaforandringerne. Vi demonstrerer løsninger, der sænker CO2-udledningen og giver sunde boligområder til fremtidens beboere,” siger Sinus Lynge, Partner i EFFEKT arkitekter.
København som verdens arkitekturhovedstad i 2023
BoligVærkstedet lanceres i foråret 2023 som et partnerprojekt under Københavns titel som UNESCO World Capital of Architecture 2023. Udstillingen består af syv prototyper – fem åbne pavilloner og to færdige boliger i fuld skala, der viser vores bud på fremtidens sunde, bæredygtige hjem og lokalmiljø. Gennem arkitekturåret vil der være et program af debatter og aktiviteter, der er sammensat med henblik på at engagere og drive en vigtig debat om vores bygningers rolle i synergien mellem bolig og samfund.
(1) Levesteder er udviklet af VELUX i partnerskab med EFFEKT arkitekter og MOE ingeniører, og bygger på en regenerativ tilgang til bygninger. Tilgangen fokuserer på boliger, der både har et optimalt indeklima for beboerne og det laveste CO2 aftryk en dansk nybygget bolig nogensinde. https://buildforlife.velux.com/en/livingplaces