23948sdkhjf

Millionprojekt for nordsjællandsk borgruin i nationalpark

Siden storhedstiden i Middelalderen, hvor Gurre Slot nær Helsingør var opholdssted for regenter som Valdemar Atterdag og Margrethe d. 1, er borgen forfaldet til den ruin, der i dag stadig står tilbage.

Men nu skal noget af fordums storhed genskabes, hvis det står til en gruppe bestående af Naturstyrelsen, Slots- og Kulturstyrelsen, Helsingør Kommune, Flynderupgård og Museum Nordsjælland samt Nationalpark Kongernes Nordsjælland, skriver parterne i en pressemeddelelse.

Nationalparken har selv medfinansiering med, men det er et millionprojekt, der kræver ekstern støtte. Derfor går vi til fonde for at finde yderligere finansiering. Per Kølster, bestyrelsesformand i Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Sammen har de udarbejdet et nyt projektforslag, der har til formål at restaurere ruinen og udvikle formidlingen på stedet.

En gennemgribende restaurering af borgruinen - de ældste dele af Gurre Slot stammer fra slutningen af 1100-tallet – skal gøre, at den også bliver stående de næste 800 år. Trods løbende vedligehold er det nødvendigt at restaurere det centrale borgtårn, hjørnetårne, ringmur og det nærliggende Sct. Jacobs Kapel. Restaureringen skal foregå under ledelse af Slots- og Kulturstyrelsens restaureringseksperter.

For at styrke formidling og fortælling vil idégruppen også etablere et nyt velkomstområde med udstillingsrum og på toppen af bygningen et udsigtsdæk med blik ud over ruinen og området.

Den anden del af visionen i projektet er at give Gurre Slotsruin nyt liv, så de mange besøgende på stedet kan opleve historien. Blandt andet via ruter rundet i området, der giver børn og voksne mulighed for at forstå ruinen og historien under besøget.

- Vores mål er vække fortiden til live i nutiden. Gurre gemmer på en masse fortællinger og sagn. Dem vil vi have frem i lyset. Samtidig ligger ruinen i et fantastisk naturområde, som vi gerne vil give besøgende mulighed for at udforske, når de besøger stedet, fortæller Per Kølster, bestyrelsesformand i Nationalpark Kongernes Nordsjælland, i pressemeddelelsen.

Gurre Slot

Gurre Slot lå i middelalderen på en holm i Gurre sø vest for Helsingør. 

Kampestenstårnet i borgens midte udgør den ældste del af anlægget og er sandsynligvis opført i sidste halvdel af 1100-tallet. Ringmuren med de fire hjørnetårne er bygget af Valdemar Atterdag i midten af 1300-tallet. Valdemar Atterdag døde på Gurre i 1375. 

Borgen fungerede frem til begyndelsen af 1500-tallet, hvor den formentlig blev ødelagt under Grevens Fejde. I en synsforretning fra 1534 beskrives borgen som stærkt forfalden. I tiden herefter benyttes Gurre som stenbrud, hvorfra materialer blandt andet benyttes til opbygningen af Kronborg.

Kilde: Nationalmuset

Kræver ekstra støtte

Ruinprojektet løber ifølge Helsingør Dagblad op i mere end 40 mio. kr. I processen har GHB Landskabsarkitekter - der i 2020 fusionerede med Møller & Grønbæk og blev til Lytt - bidraget .

Næste skridt for projektet er at finde den nødvendige finansiering til at realisere forslaget. Derfor vil projektgruppen nu gå i dialog med fonde.

- Projektforslaget er vores bud på, hvordan Gurre kan få nyt liv. Nationalparken har selv medfinansiering med, men det er et millionprojekt, der kræver ekstern støtte. Derfor går vi til fonde for at finde yderligere finansiering, siger Per Kølster.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126