23948sdkhjf

Udvikler lægger sag an mod Aalborg Kommune

De storstilede planer for en bydel på Aalborgs gamle spritfabrik med et teater, luksushotel, mikrodestilleri og en beboelsesejendom tegnet af arkitektfirmaet BIG, som blev præsenteret af erhvervsmanden Martin Nielsen i 2014, mangler stadig at få de afgørende luft under vingerne.

Nu har selskabet bag planerne, Spritten A/S med idemand Martin Nielsen i en central rolle, stævnet Aalborg Kommune for at få erstatning for dårlig og langsom sagsbehandling samt håndtering af de meget omtalte udbygningsaftaler.

Ifølge Spritten har kommunens ageren påført selskabet et tab på cirka 5,3 mio. kr. plus renter, skriver Nordjyske.

Udbygningsaftaler er kort fortalt aftaler mellem en grundejer og en kommune, der indgås på grundejerens opfordring, om finansieringen af fysiske infrastrukturanlæg.

En advokatundersøgelse af Aalborg Kommunes håndtering af aftalerne over en 10 år lang periode, som blev offentliggjort i december sidste år, kom frem til, at den nordjyske kommune i langt hovedparten af sagerne ikke havde efterlevet lovkravet om frivillighed.

Kan tage måneder - eller år

Mens der i den vestlige del af det gamle spritfabriksområde allerede står flere boligtårne og -ejendomme opført af A. Enggaard færdige og beboede, ser det anderledes ud i det, der skulle være den kulturelle kerne, som Spritten A/S står bag.

Folkene bag selskabet satte i juni 2021 deres del af projektet i bero med henvisning til, at deres juridiske rådgivere satte spørgsmål ved lovligheden af den udbygningsaftale, som var indgået mellem selskabet og Aalborg Kommune.

Udbygningsfataler

Ifølge planlovens § 21b kort fortalt en aftale mellem en grundejer og en kommune, der indgås på grundejerens opfordring, om finansieringen af fysiske infrastrukturanlæg.

Ved aftalen opnår grundejeren øgede lokalplanmæssige muligheder mod at forpligte sig til at afholde udgifter til etablering af offentlig infrastruktur.

Siden fulgte – som beskrevet i flere omgange af Licitationen – en undersøgelse af kommunens brug af udbygningsaftaler med flere investorer og grundejere over en ti år lang periode, der ikke var på linje med planloven. Det affødte en mere omfattende undersøgelse samt fyringer af centrale skikkelser i kommunen og en beslutning fra den relevante rådmand om ikke at genopstille ved seneste kommunalvalg.

Inden der kan komme sving i den kulturomkredsende del af projektet, skal der ifølge Spritten A/S’ bestyrelsesformand, Rikke Gaarboe, findes en afklaring om selskabets tab.

Bestyrelsesformanden peger overfor Nordjyske på, at kommunen kan vælge at søge at indgå et forlig eller at lade domstolen afgøre sagen. Hvis Aalborg Kommune vælger forligsvejen kan sagen komme videre inden for få måneder.

Går kommunen rettens vej kan der omvendt gå yderligere år, inden sagen – og udviklingen af den gamle fabriksgrund – kommer videre. Og sådan ser det ifølge Nordjyske ud til at gå.

Aalborg Kommune har hyret Kammeradvokaten til at føre sin sag.

Millionsag

Samme advokat bistår kommunen i en anden sag forbundet med udbygningsaftalerne, TN Udvikling med Torben Nielsen i front.

Udviklere stævnede i sommers Aalborg Kommune for 6,1 mio. kr. plus sagsomkostninger og andre løse udgifter grundet kommunens praksis i håndtering af udbygningsaftaler.

TN Udvikling skulle ifølge en udbygningsaftale indgået med kommunen bidrage til åbningen af dele af Østerå på det tidligere Godsbaneareal i Aalborg, hvor firmaet blandt andet står bag et stort boligprojekt på hjørnet af Dag Hammerskjølds Gade og Østre Alle.

I kølvandet på afsløringen af de problematiske udbygningsaftaler lød det fra Aalborg Kommune, at det vil være op til grundejer at vurdere, om der skal rejses erstatningskrav mod kommunen

Se nøgletal for:
Læs mere om: udbygningsaftaler
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.941