23948sdkhjf

Borgmesteren var kritisk: Arkil rykker ind og arkæologerne ud

En stor anlægsopgave til 127 mio. kr. kan nu endelig gå i gang 

Der er masser af aktivitet særligt omkring den kommende rundkørsel ved Ålekistevej ved Gilleleje, hvor entreprenøren Arkil er gået i gang med anlægsarbejdet til et vejprojekt mellem Græsted og Gilleleje. Forud er der som altid foretaget arkæologiske undersøgelser, som sidste år fik borgmesteren til at fare i flint grund udgifterne.

Arkil udfører nu vejopgaven i samarbejde med Moe, oplyser Gribskov Kommune i en pressemeddelelse.

– Det er det tunge jordarbejde, som er i gang nu, og det vil foregå, så længe vejret tillader det, fortalte Torsten Forsberg, ingeniør Gribskov Kommune, i pressemeddelelsen i forbindelse med opstarten.

– Det er planen, at rundkørslen ved Ålekistevej etableres hen over vinteren, fortsætter han.

Vejen blev besluttet i byrådsperioden 2014-17. Derefter besluttede det seneste byråd (2018-21) at gennemføre projektet. Og nu bliver vejen altså bygget.

Havde fire i spil

Anlægsarbejdet blev sidste efterår sendt i EU-udbud som totalentreprise.

Inden kommunen skrev kontrakt med Arkil, var fire firmaer blevet prækvalificeret. Det var Aarsleff, CG Jensen, Munck Havne og Anlæg samt Arkil, fremgår det af projektovervågningsplatformen Projektagenten.

Den samlede udgift til vejen er 127 mio. kr. Først forventede man en pris på 111 mio. kr. Men det tal voksede voldsomt, da arkæologerne fra Museum Nordsjælland kom på banen.

Store omkostninger til arkæologer 

Museum Nordsjælland har det seneste år gennemført arkæologiske udgravninger ved strækningen. De sidste udgravninger pågår på den nordlige strækning.

Disse arkæologiske udgravninger, og ikke mindst omkostningerne, har som nævnt tidligere fået hårde ord med på vejen fra daværende borgmester Anders Gerner Frost.

Som beskrevet for et år siden ville det koste kommunen 20-30 mio. kr. at få udgravet de interessante fund. I budgettet var afsat blot 3 mio. kr.

Borgmesteren opfordrede desuden kulturministeren og Folketingets Kulturudvalg til at revidere museumsloven:

– Min holdning er, at det er et nationalt anliggende at håndtere de økonomiske omkostninger, der er forbundet med vores fælles samfundsforpligtigelse - i forhold til bevarelse og fortidsfund. Ovnen i købet er der i vores aktuelle sag tale om fund af national og international interesse, så det er altså ikke kun fund til de lokale museer, lød det fra Anders Gerner Frost.

Arbejdet forventes at vare frem til anlæggets afslutning og aflevering omkring årsskiftet 2023/2024, lyder det nu fra kommunen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125