23948sdkhjf

Vismænd spår om kraftigt faldende boligpriser og -investeringer

DI forudser på den baggrund en kraftig opbremsning i nybyggeriet af både parcelhuse og ejerlejligheder.

Boligmarkedet står til en kold afvaskning i den kommende tid efter en årrække med brandvarm aktivitet.

Sådan lyder forudsigelsen i Efterårsrapporten fra Det Økonomiske Råds formandskab, også kaldet vismændene.

Skønnet lyder i rapporten på et fald i kontantprisen på boliger på 6 pct. i 2023 og 2,4 pct. i 2024. Samtidig forventer vismændene et fald i boliginvesteringerne på 10 pct. til næste år og knap 11 pct. året efter.

"Rentestigningerne og den stigende boligbyrde er en medvirkende årsag til, at der nu er tegn på afmatning på boligmarkedet efter de seneste år med ekstraordinært høj aktivitet. Afmatningen ses blandt andet ved, at boligsalget er begyndt at falde, udbuddet af boliger til salg er stigende, liggetiderne, særligt for ejerlejligheder, er steget, og priserne er i begyndt at falde," hedder det i rapporten.

Vismændene peger på, at oveni rentestigningerne er boligudgifterne i bredere forstand steget som følge af de stigende energipriser. 

Kombineret med udsigten til lavere beskæftigelse bidrager det til forventningen om et fald i boligpriserne de kommende år. Dertil kommer boligskattereformen, der forventes at træde i kraft i 2024 og efter alt at dømme vil øge skatterne på specielt lejligheder, mens skatten sænkes på enfamiliehuse.

Det vil ifølge vismændene isoleret set trække i retning af en svagere prisudvikling for lejligheder end for enfamiliehuse.

Den reale kontantpris på boliger skønnes i rapporten at falde næsten 20 pct. fra 2021 til 2024. Faldet er dog mindre end under finanskrisen, hvor boligpriserne ifølge rapporten faldt cirka 30 pct. over fem år.

"Det afspejler både, at der forventes et mindre fald i den økonomiske aktivitet, og at den reale kontantpris i udgangspunktet er steget mindre end op til finanskrisen", skriver vismændene, som henviser til, at boligprisfaldet efter finanskrisen blev forstærket af, at der op til krisen var opbygget en selvforstærkende boligprisboble.

DI enig med vismænd

DI's boligøkonom Bo Sandberg er enig med vismændene i, at udsigterne for boligmarkedet ser dystre ud.

- Winter is coming. Hvis man skal tro de økonomiske vismænd, er det ikke kun kalendermæssigt, men også økonomisk, at vinteren står for døren. Det gælder ikke mindst boligmarkedet, som med faldende priser og færre handler nu også sender boliginvesteringerne kraftigt nedad, siger Bo Sandberg i en kommentar til rapporten.

Han peger på, at et gennemsnitligt fald i de nominelle boligpriser på 6 pct. vil mærkes noget hårdere, når der også tages højde for en forventet inflation på godt 5 pct. i 2023. 

Trods nedgang skal den samlede bygge- og anlægsbranche dog nok også i de kommende år holde skindet på næsen. I snit er der stadig pænt fyldte ordrebøger Bo Sandberg, boligøkonom, Dansk Industri

Desuden forventer DI's boligøkonom et noget større prisfald på de konjunkturfølsomme ejerlejligheder i Hovedstaden, som i forvejen også var steget meget i pris, og for de naturgasopvarmede liebhavervillaer i Nordsjælland.

- Det er en helt afgørende nuance, der hører med til fortællingen, at både boligpriser, boliginvesteringer og byggeaktivitet begynder nedstigningen fra et ekstremt højt udgangspunkt. Men når det er sagt, så vil en nedgang i boliginvesteringerne på næsten 21 pct. over to år – hvis vismændenes prognose blot holder nogenlunde stik – føre til et mærkbart fald i byggebeskæftigelsen og også trække konkurser med i kølvandet, siger Bo Sandberg.

Opbremsning er i gang

Han forudser på den baggrund en kraftig opbremsning i nybyggeriet af både parcelhuse og ejerlejligheder. Faktisk er opbremsningen allerede i gang ifølge DI-økonomen.

- Trods nedgang skal den samlede bygge- og anlægsbranche dog nok også i de kommende år holde skindet på næsen. I snit er der stadig pænt fyldte ordrebøger. Der er høj aktivitet med energirenoveringer og en opadgående aktivitet på anlægsområdet, ikke mindst Femern-forbindelsen. Endelig må det også forventes, at der skrues en smule op for byggeriet af lejelejligheder i takt med færre nybyggede ejerboliger, siger Bo Sandberg.

Hos Tekniq Arbejdsgiverne, som repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal, er forventningen, at et hårdt 2023 venter forude.

- Der er store usikkerheder lige nu, og det bremser selvfølgelig investeringslysten for både private og virksomheder. De dystre udsigter, som nu er gået op for vismændene, bør give anledning til at styrke rammevilkårene for virksomhederne, så det f.eks. bliver lettere for virksomheder at investering i grønne løsninger til opvarmning, proces og produktion, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i Tekniq Arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141