23948sdkhjf

Grøn omstilling har sat fart på innovation i byggesektor

Skærpede krav til energi, klima og bæredygtighed har udløst masser af nye produkter og øget brug af digitale værktøjer. Ude på byggepladserne går det ofte fortsat lidt trægt, men det kan en mulig recession måske ændre på

- Der opstår mange ideer i byggebranchen, som er god til at finde på noget nyt. I de 18 år, jeg har været i branchen, er der kommet en masse nye løsninger, og digitalt er vi kommet et pænt stykke ad vejen. I øjeblikket bliver meget trukket af den grønne omstilling, og både af krav fra lovgivning og fra store investorer, der tænker langsigtet, som for eksempel NREP og Pensiondanmark.

Sådan siger Henrik Lindved Bang, direktør for Bygherreforeningen, til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

En tilsvarende overvejende positiv melding om innovation kommer fra We Build Denmark, et offentligt støttet netværk, der samler og styrker byggesektoren som en af 14 politisk udvalgte erhvervsklynger.

- Der sker en del innovation inden for produkter og serviceydelser, og her skubber de helt store producenter som Rockwool godt på. Det, branchen har brug for, er mere innovation om, hvordan de nye produkter bedre kan integreres, for de kræver måske nye måder at arbejde på og nye måder at tilrettelægge tingene på ude på byggepladserne, siger adm. direktør Christina Melvang.

Det, branchen har brug for, er mere innovation om, hvordan de nye produkter bedre kan integreres Christina Melvang, adm. direktør, We Build Denmark

Grønne drivkræfter

Lovmæssigt er drivkræfterne især det nye BR23-regelsæt, som fra årsskiftet skærper energikravene til større nybyggeri – med yderligere krav de kommende år. Også EU skubber på udviklingen, dels med den såkaldte taksonomi – et regelsæt for investorer om blandt andet at investere klimavenligt – dels med striksere regler for bygningers energiforbrug og klimaaftryk.

Christina Melvang fremhæver, at der er udviklet nye typer beton med mindre energiforbrug under produktionen, og at træbyggeri – med markant mindre CO2-aftryk – vinder frem, ikke mindst med Bygningsstyrelsen og NCC’s byggeri i Odense af et kontorhus på 31.000 kvadratmeter og 1.600 statsjob.

- Der er fuld gang i butikken med produktudvikling inden for bæredygtighed og energieffektivitet, lyder det fra Søren Cajus, chef for Dansk Byggeindustri under Dansk Industri.

Der er fuld gang i butikken med produktudvikling inden for bæredygtighed og energieffektivitet Søren Cajus, chef for Dansk Byggeindustri under Dansk Industri

Bremse på effektivitet

Trods mange nye og bedre produkter vokser træerne dog ikke ind i himlen, påpeger Henrik Lindved Bang fra Bygherreforeningen:

- Der er ikke sket et kæmpe spring i effektivitet. Vi må erkende, at byggeri systemisk omfatter minimum tre parter: bygherre, rådgiver og entreprenør. Og byggeri er ofte projektorienteret med skiftende parter fra projekt til projekt.

I hans øjne befinder digitaliseringen i branchen sig i et vadested, og særligt ude på byggepladserne er der potentiale for at løfte produktiviteten.

Mere styr på leverancer

Søren Cajus er delvis enig i den betragtning:

- Logistisk kan vi mindske spildet og øge effektiviteten ved at få leveret de rigtige materialer i de rigtige mængder på det rigtige tidspunkt. Der er dog sket meget på det punkt, og det hænger sammen med, at grossisterne eller leverandørerne har ændret fokus: De vil ikke længere blot sælge så meget som muligt, men vil hellere sælge ”så rigtigt som muligt”, så kunderne undgår at have materialer i overskud.

I fagbevægelsens Bygge-, Anlægs- og Trækartel (BAT) ser sekretariatsleder Gunde Odgaard mere kritisk på arbejdsgangene på landets byggepladser.

- I 2016 spurgte vi omkring 2.600 bygningsarbejdere om deres dagligdag, og de spildte cirka en tredjedel af deres arbejdstid på for eksempel at vente på materialer. Det, tror jeg, kun er rykket marginalt i dag. I industrien er der indført mange robotter, men vi har ingen robotter i byggebranchen, pointerer Gunde Odgaard.

Han understreger, at bygningsarbejdere og andre ude på byggepladserne gerne vil bruge digitale værktøjer.

- Vores medlemmer er digitalt parate. De ordner jo allerede selvangivelse og bestiller både flybilletter og mad på en app.

Krise kan gavne

I det omfang der er brug for efteruddannelse, kan de aktuelle grå skyer over dansk økonomi ligefrem vise sig at være en fordel, mener Gunde Odgaard:

- Lige nu er der stor interesse for at lære mere om kravene fra den grønne omstilling, om bæredygtigt byggeri og om digitalisering. Men når der er travlt i branchen, siger virksomhederne, at de ikke har tid til at sende ansatte på skolebænken. På bagsiden af finanskrisen oplevede vi imidlertid et kæmpe pres på vores uddannelsesfonde, og lige nu kigger vi ind i recession.

Lige nu er der stor interesse for at lære mere om kravene fra den grønne omstilling, om bæredygtigt byggeri og om digitalisering Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078