NCC bygger råhuset af Danmarks højeste træbyggeri
NCC er netop valgt til at bygge råhuset på det, der skal blive Danmarks hidtil højeste træbyggeri - TRÆ på Sydhavnen i Aarhus. En opgave, der blandt andet omfatter støbning, montering af stål, træsøjler og trædæk, og det er en opgave, som NCC føler sig godt klædt på til.
De er nemlig i fuld gang med råhusdelen af Skolecenter Lysningen i Viborg, der opføres som et søjle-bjælkehus med bærende søjler af limtræ og bjælker i stål, mens etagedækkene bliver udført med betonelementer.
Faktisk står NCC for råhusmontagen på fire store træbyggerier samtidigt, forklarer sektionsdirektør Lars Ørvad Nielsen, NCC Building Vest, til Licitationen – Byggeriets Dagblad.
De fire byggerier er foruden TRÆ og Lysningen det ny fælles domicil for robotvirksomhederne Mobile Industrial Robots og Universal Robots i Odense og ikke mindst Bygningsstyrelsens nye kontorknudepunkt i træ, WoodHub, der også ligger i Odense. Sidstnævnte var startskuddet for NCC’s træbyggerier i Danmark.
- Vi er taknemmelige for, at Bygningsstyrelsen var med til at skubbe til udviklingen af bæredygtige løsninger i den danske byggebranche, siger Lars Ørvad Nielsen og forklarer, at NCC, som hidtil kun har haft erfaring med træbyggeri i Sverige og Norge, er gået all in på at opbygge og dele erfaringerne på dansk jord.
Vi er taknemmelige for, at Bygningsstyrelsen var med til at skubbe til udviklingen af bæredygtige løsninger i den danske byggebranche Lars Ørvad Nielsen, sektionsdirektør, NCC Building Vest
Akademi til videndeling
- Vi har selvfølgelig trukket på erfaringerne fra Norge og Sverige, men har fra starten set værdien i at oprette en task force, som blandt andet har indhentet viden fra producenter i Østrig.
Ud over denne task force har NCC dannet et Wood Academy, der skal sikre videndelingen på tværs af Storebælt, forklarer Lars Ørvad Nielsen.
- Indtil videre er det vores afdeling Råhus Vest, der har stået for montagen, men med Wood Academy, hvor der pt. er 26 – 29 deltagere, blandt andre projektledere og projekteringsledere, sikrer vi, at den viden, vi opbygger nu, senere kan komme i spil på begge sider af bæltet, siger sektionschefen.
Lysningen og TRÆ er begge råhusentrepriser, mens CobotHub og WoodHub i Odense begge er totalentrepriser. Monteringen af alle bærende trækonstruktioner udføres af medarbejdere i egenproduktion fra NCC.
Træ erstatter beton og stål
Tilbage til den nyeste opgave, TRÆ i Aarhus, der skal være landets højeste byggeri i træ, så omfatter det tre kontortårne; et på 78 meter med 20 etager og to tårne på 27 meter med seks etager hver.
- Vi har valgt at arbejde med NCC, fordi firmaet har erfaringer med træbyggerier og allerede er i gang med flere, blandt andre to i Odense. Vi har tidligt i processen været dybt nede i mange af problemstillingerne ved byggeriet, og derfor tror vi på, at vi ender op med et rigtigt godt byggeri, der desuden har mange klimavenlige løsninger, siger Morten Nyrup, projektleder hos totalentreprenøren Kaj Ove Madsen A/S Aarhus, i en pressemeddelelse.
En af ideerne med byggeriet er at erstatte beton og stål med træ, hvor det er muligt. Ud over træ arbejdes der også med alternative løsninger, som at bruge gamle vindmøllevinger til solafskærmning, anvende affaldstekstiler til lyddæmpning og benytte genbrugs- og fejlproducerede vinduer til facaden.
Råhusentreprisen omfatter bundplader, kælder med insitu og betonelementer, insitustøbning af trappe- og elevatorkerner, opspænding, montering af stål, træsøjler, trædæk, betonelementvægge og lette facadekassetter.
Bag byggeriet står PFA og Kilden & Hindby med Kaj Ove Madsen A/S Aarhus som totalentreprenør. Det er tegnet af Lendager med Moe som rådgivende ingeniører. Opførelsen begynder i september i år, og bygningerne skal stå færdige i andet halvår 2024.