23948sdkhjf

Holscher Nordbergs ideer sætter retning for 200 hektar i Aarhus

Aarhus Kommune har netop afsløret, at Team Holscher Nordberg forslag ”Skovens rum” bliver udgangspunkt for udviklingen af Kongelunden, det 200 hektar store område med Aarhus Stadion, Tivoli Friheden, Jydsk Væddeløbsbane, Mindeparken samt Aarhus Cyklebane.

Underrådgivere på det valgte hold er Kragh og Berglund, OVJ-Arkitekter, Hele Landet, SPVI, skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse tirsdag.

Valget er truffet efter, at tre tværfaglige rådgiverhold med henholdsvis Holscher Nordberg, Sted og Tredje Natur i front, siden februar har arbejdet med bud på en samlet udviklingsplan for Kongelunden.

– De næste år i Kongelunden bliver spændende for Aarhus: Vi får et flot, nyt fodboldstadion og vi har her fået tre stærke bud på, hvordan vi kan styrke og forbedre rammerne og udvikle området, så det kan være til glæde for mange generationer, udtaler Jacob Bundsgaard, formand for bedømmelsesudvalget og borgmester, i pressemeddelelsen.

De tre deltagende hold i parallelopdraget for en Udviklingsplan for Kongelunden:

De tre deltagende teams:

• Team Holscher Nordberg (Underrådgivere: Kragh og Berglund, OVJ-Arkitekter, Hele Landet, SPVI)

• Team Sted (Underrådgivere: Gjøde & Partnere Arkitekter, Keingart, AFRY, Anders Busse)

• Team Tredje Natur (Underrådgivere: Norrøn, Urban Goods, Valentin Trafik)

Nogle af hovedforslagene hos Team Holscher Nordberg, der nu bliver Aarhus Kommunes samarbejdspartner på en samlet udviklingsplan for Kongelunden, lyder: Naturen og skovens rum og karakter skal være den visuelle og forståelsesmæssige ramme for den fremtidige udvikling af Kongelunden som en samlet destination, midlertidige forsøg skal vise vejen for at fredeliggøre området for trafik og en levende og inviterende idrætscampus skal øge interessen for folkesundhed i Aarhus.

Samtidig er der delelementer fra de to øvrige rådgiverteams, der ifølge bedømmelsesudvalget er så stærke og interessante, at de også skal belyses nærmere i det videre arbejde.

Før en endelig udviklingsplan kan udarbejdes og besluttes, skal hovedforslaget undersøges og bearbejders. Det kommer til at ske hen over efteråret.

Skoven som samlet ramme

Den komplekse udviklingsplan for Kongelunden skal rumme både strategier for området i et 100-års perspektiv og på den helt korte bane. Og her udpeges vinderforslagets arbejde med skoven og den rolle som en af de helt store styrker.

Skoven er den samlende ramme, som omfavner og forbinder Kongelundens destinationer, der er lokaliseret i skovens store og små lysninger. Det betegnes som et robust greb, som viser respekt for områdets eksisterende kvaliteter, og som på en ligefrem måde giver retning for udviklingen af Kongelunden mange år frem. Dels ved at etablere både ny skov og nye lysninger i den eksisterende skov, dels ved at have særligt fokus på overgangslandskaberne i form af lysningernes kant, fremhæver bedømmelsesrapporten.

En samlet sportscampus

På den korte og konkrete bane har de tre hold skullet pege på en ny mulig placering til et atletikanlæg og til et Team Danmark Center. Begge faciliteter flytter i forbindelse med opførelsen af et nyt fodboldstadion.

Alle tre hold har efter grundige studier peget på at samle alle de primære sportsfaciliteter nord for væddeløbsbanen for at opnå synergi og liv mellem funktionerne og styrke oplevelsen af en samlet sportscampus. En placering af det nye atletikanlæg parallelt med Jyllands Allé, hvor atletik i dag har kastegård og ved cyklebanen, skal nu undersøges nærmere.

To af holdene har foreslået at sambygge det nye Team Danmark Center med det eksisterende Ceres Arena, mens Team Holscher Nordberg foreslår at placere Team Danmark Centret på vestsiden ved enden af Stadion Allé. Begge scenarier vil nu blive afsøgt.

Alle tre hold peger på potentialet i på sigt at fredeliggøre Kongelunden trafikalt. Team Holscher Nordberg foreslår at starte med forsøgsmæssigt ved særlige lejligheder at omdanne den sydlige ende af Stadion Allé til et aktivt byrum og på sigt fredeliggøre Kongevejen for gennemkørende trafik.

Se nøgletal for:
Læs mere om: kongelunden
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.929