23948sdkhjf

Royal indvielse af BIG-tegnet flygtningemuseum

Danmarks største flygtningelejr efter Anden Verdenskrig danner rammerne for det nye museum for flygtningehistorier, Flugt, som nu officielt er indviet af Dronning Margrethe. 

Det skriver tegnestuen Bjarke Ingels Group (BIG), som har formet museet i Oksbøl nær Jyllands vestkyst, i en pressemeddelelse.

BIG har ombygget og designet en tilbygning til et af de sidste fysiske spor fra dengang, nemlig det tidligere sygehus tilknyttet flygtningelejren. Sygehuset og den nye tilbygning udgør tilsammen det 1.600 kvm store museum, udviklet i samarbejde med Ingeniør’ne og oplevelses- og udstillingsdesignere Tinker Imagineers.

– Flugt – Refugee Museum of Denmark fortæller ikke kun historien om den største flygtningestrøm, der har ramt Danmark de sidste 100 år. Vi fortæller også historien om, hvorfor mennesker flygter, hvad det betyder at være på flugt, og hvordan det påvirker deres liv, Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør, i pressemeddelelsen.

Da lejren i Oksbøl talte flest flygtninge i efterkrigsårene, satte den byen på kortet som Danmarks femtestørste. I dag står få bygninger tilbage fra tiden dengang, men fortællingen om at stå på tærsklen til et nyt land, på flugt fra sit eget, er mere relevant end nogensinde. Museet formidler således stemmerne, udfordringerne og fortællingerne delt af flygtninge verden over dengang og i dag.

Lukket udefra - udsigt indefra

Rammerne for det nye Flugt tager afsæt i lejrens tidligere hospitalsbygning: hvor der tidligere stod små syge- og operationsstuer, er der nu bygget ni store udstillingsrum fordelt på to separate bygninger. For at samle bygningen både arkitektonisk og historisk er designet en tilbygning som et letgenkendeligt, blødt kurveformet rum, der tilføjer 500 kvm til museet. 

Det kurveformede rum er placeret mod gaden for at skabe en inviterende indgang for museumsgæsterne. Mens rummet udadtil fremstår som en lukket mur, får man indenfor øje på et glasparti, der går fra gulv til loft og giver udsigt til et grønt gårdområde og skoven, hvor den tidligere flygtningelejr oprindeligt var placeret. 

– Museet Flugt omhandler et tema, der er en del af vores historie og som netop nu er blevet højaktuelt igen med flygtningestrømmene fra blandt andet krigen i Ukraine. Derfor har vi skabt en arkitektonisk ramme, der forbinder fortiden med nutiden – hvor de nye bygningskroppe er direkte formet af deres forbindelse til de historiske bygninger. Det har været en hjertesag for tegnestuen og for mig selv at være involveret i et projekt, der skal formidle en af de største udfordringer, verden står overfor i dag – hvordan vi tager imod og tager os af vores globale medborgere, når de bliver tvunget på flugt, siger Bjarke Ingels, stifter og  partner i BIG.

Mødet mellem nyt og gammelt

Flugts nordlige gavl rummer syv større udstillingsrum. Udstillingsrummene er skabt ved nedrivning af hospitalsstuerne, men bevaring af de bærende vægge for derefter at stabilisere dem med tre krydssektioner. På denne måde er museumsgæsternes vej igennem den nordlige længe den samme, som ansatte og patienters var engang.

I den sydlige gavl finder man konferencerum, mindre udstillingslokaler, en café og personaleområdet. Både den syd- og nordlige længes udtryk er strømlinet og skabt med en respekt for det oprindelige byggeri. Mødet mellem gamle og nye materialer er fremhævet, blandt andet i forbindelsen mellem væggene og de oprindelige træbjælker såvel som i de gule mursten, der er bevaret i samtlige af museets gulve.

– Helt fra designprocessens begyndelsen har det været essentielt for både os og vores kunde, Vardemuseerne, at bevare de to længer fra den tidligere hospitalsbygning. Bygningerne er noget af det sidste fysiske levn fra den tidligere flygtningelejr, og ikke blot uvurderlig for at fremtidige generationer kan forstå fortiden og flygtningesituationen i dag, men bygningerne har også direkte informeret vores design af tilbygningen både i sin unikke, aflange form, struktur samt i materialevalg, forklarer Frederik Lyng, Projektleder, BIG.

Gårdområdet, som er designet af BIG Landscape, skaber en behagelig sanselig oplevelse både indenfor såvel som udenfor museet. I hjertet af gårdhaven er der placeret et lille bassin, som spejler himlen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125