23948sdkhjf

Flere konflikter løses med mægling: Det bliver den nye normal

Konflikter på byggepladsen løses i højere grad med mægling eller mediation fremfor ved voldgift.

Det viser nye tal fra Voldgiftsnævnet.

I 2021 blev 12 sager løst med mediation og 15 sager løst med mægling. Året før var det henholdsvis 7 og 8 sager, der blev løst på den måde.

Det er en statistik, som glæder DI Byggeri.

- Vi synes, det er meget positivt, at branchen er begyndt at kigge på alternative metoder for at løse konflikter, siger Louise Dahl Krath Jensen, underdirektør og advokat i DI Byggeri til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

De to løsningsmetoder giver mulighed for, at virksomhederne kan finde enighed om andet end økonomi.

- Ved mægling og mediation er der ikke en tredje part, der tager beslutningen, og der er nogle andre muligheder for at finde løsninger, der passer bedre til parterne, siger hun og uddyber:

- Det er ikke sikkert, det ender med, at man skal betale hinanden, vi har også set eksempler, hvor man af økonomiske årsager var tvunget til at gå ind i en voldgiftssag, men at det var vigtigere for parterne at bevare et godt samarbejde, og derfor fandt man andre løsninger, fortæller hun.

Voldgift er for dyrt

Statistikken møder også begejstring hos formanden for Danske Mediatoradvokater, Finn Lænkholm.

- Det er særdeles positivt, at byggebranchen har fået øjnene op for værdien af mediation, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Der er nemlig flere fordele at hente ved metoderne.

- Det er et meget mere effektivt redskab til at løse konflikter rent tidsmæssigt. Hvor en voldgiftssag kan tage tre-fem år, så kan mediation i entreprisesager ofte klares på en halv dag eller et par dage, forklarer han og tilføjer:

- Det sparer parterne for en masse ressourcer, og nogle virksomheder afholder sig fra at indgå i voldgiftssager, fordi det er for dyrt. Med mediation er der en billigere måde at opnå en løsning på, lyder det.

Forklaringen på stigningen skal ifølge Finn Lænkholm delvist findes i, at mægling og mediation blev indskrevet i de nye AB-18-regler. Der er sket et skift i måden man ser på at løse problemer, mener han.

- Mediation blev indskrevet i AB-reglerne, fordi parterne i byggebranchen har indset, at det er for dyrt at slås. Det er uholdbart, at så mange ressourcer i byggebranchen hvert år går til voldgiftssager. Dækningsbidraget er i forvejen lavt, og som situationen ser ud lige nu, er vi samtidig presset af stigende materialepriser, så vi har simpelthen ikke råd til den gammeldags måde at løse konflikter på, siger Finn Lænkholm.

Vil brede sig som ringe i vandet

Hos DI Byggeri underviser man løbende i brug af AB-18-reglerne, ligesom man opfordrer til at overveje sin tilgang til mulige konflikter.

- Vi opfordrer vores medlemmer til at have en konfliktløsningsstrategi, så man har overvejet, hvordan man vil løse konflikter, der kan opstå. Vi har videoer på vej, hvor vi netop underviser i konfliktløsning, siger Louise Dahl Krath Jensen.

Ifølge Finn Lænkholm vil statistikken udvikle sig i samme retning fremover.

- Jeg tror på, at det her vil brede sig som ringe i vandet og i fremtiden blive måden, man løser konflikter på fremfor voldgift. Jeg forventer, at det her tal vil stige de kommende år, så det bliver den nye normal, lyder det fra Finn Lænkholm.

Samlet set var der 1.764 indgåede sager ifølge Voldgiftsnævnet i 2021 mod 1.813 året før. Tallet er inklusive voldgiftssager.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.12