Maskinleverandører i medvind
Brancheforeningen Maskinleverandørerne havde sat medlemmerne stævne i Odense, for at gøre status over det forgangne år, og allerede på smilene ved indgangen kunne man konstatere, at det nok ikke har været det værste år af slagsen.
Nogle timer senere var det dog netop også konklusionen, for det har været et ganske forrygende år, til trods for corona og leveringsvanskeligheder, som dog til gengæld fortsat giver udfordringer med stigende priser med videre.
Hårdt brug for maskiner
Til gengæld har efterspørgslen været større end nogensinde. På grund af travlheden i byggeriet og i anlægsbranchen, har det betydet, at entreprenørerne har skreget på maskiner, som de ikke i alle tilfælde har kunnet få. Det har så betydet, at de gode brugte maskiner er kommet i høj kurs, med stigende brugtpriser til følge, og lagrene af brugte maskiner er helt nede rundt omkring, når man spørger de forskellige importører.
- I 2021 lukrerede vi på politisk medvind i forhold til de infrastrukturplaner, der blev meldt ud fra den danske regering, krydret med den globale politiske beslutning om mere bæredygtige løsninger med kraftig neddrosling af CO2 udledning, og et stadigt højt aktivitetsniveau inden for råstof, nedbrydning miljø og genvindingsindustrien. Mange af vores kunder oplevede i 2021 en meget stor efterspørgsel, og når vores kunder vækster - vækster vi, siger Klaus Meldgaard, formand for Entreprenørsektionen i brancheforeningen.
Høj aktivitet
- Grundet det høje aktivitetsniveau og eftervirkninger efter Corona-nedlukninger er levering af maskiner og reservedele blevet en udfordring for os i 2021. Dertil er priser på stål m.m. steget og dermed også prisen på vores maskiner. Vores leverandører har endda ændret priser helt op til leveringsdatoen, og det har betydet, at hvis vi ville have maskinerne, måtte vi betale det, det koster, fortæller Klaus Meldgaard og fortsætter:
- Vi ville jo meget gerne have de her maskiner, da langt de fleste allerede var solgt. Der lå underskrevne ordrebekræftelser, hvor prisen til vores kunder var aftalt, men vores indkøbspriser ændrede sig. Det har vi jo haft svært ved at fakturere videre til vores kunder, så jeg tænker, der er slugt et par kameler rundt omkring blandt medlemmerne grundet leveringsproblemer og prisstigninger gennem året.
Samme situation
I sektion 2, den grønne del af foreningen, er situationen stort set den samme:
- Alle, både i og udenfor vores branche, oplever leveringsproblemer for tiden. Uanset om man står i producentledet eller forhandlerledet, opleves tiden som vanskelig og måske uoverskuelig. De lange leveringstider på både færdige produkter og reservedele er en udfordring, og blot at få en omtrentlig leveringsdato er svært. Ordretilgang og salg mangler vi for så vidt ikke, men hvad hjælper det, hvis vi ikke kan levere på den korte eller mellemlange bane, siger Lasse Lindholm, formand for sektionen.
- Det er svært at sige, hvornår situationen bliver bedre. Hvornår er producenterne igen oppe på fuld kapacitet? Jeg har talt med et par virksomheder, som producerer i Europa, og de har ikke kunnet genansætte f.eks. svejsere fra Polen og andre østeuropæiske lande. Svejserne er blevet hjemme, da de både kan få arbejde og tilfredsstillende løn på deres hjemegn. De perioder, hvor fabrikkerne var Coronalukket, gav ikke nedgang i ordreflowet - måske endda tværtimod. De fleste fortæller mig, at ordrerne er kommet i en jævn stigende strøm. I praksis skubber vi en ordrebeholdning foran os, som konstant vokser. Producenterne skal sandsynligvis investere i nyt udstyr og arbejdskraft for at indhente det forsømte, og det gøres ikke over natten, konstaterer Lasse Lindholm
Gode messer
Året har budt på to velbesøgte messearrangementer, henholdsvis Have & Landskab i Slagelse og E&H messen i Herning. Sidstnævnte sideløbende med Transportmessen, og som øgede besøgstallet betragteligt. Begge gode arrangementer, hvor det med lidt smidighed lykkedes at komme udenom pandemiens værste lænker.