Byggmax-boss om stor konkurrence: Ingen som ligner os
Når Mikael Bengtsson lader blikket glide over det danske byggemarkedslandskab, må han medgive, at der er mange aktører om buddet. Alligevel er den danske landechef for Byggmax ikke bekymret for, om den svenske kæmpe kan finde sin plads i det marked, man nu for alvor går i gang med at erobre med planen om 25 nye byggecentre.
– Der er mange konkurrenter, og det danske marked er meget stort, men vi ser ikke nogen, som ligner os, fastslår han.
Han peger på, at Byggmax’ i sit koncept fokuserer på de private gør-det-selv kunder og er optaget af at skabe den gode indkøbsoplevelse.
– Som jeg ser det danske marked, er det enten meget store byggemarkeder, hvor man nemt kan tilbringe et par timer, eller små butikker, hvor man ikke kan være sikker på at kunne få alt, hvad man skal bruge – hos Byggmax vil vi tilbyde alt, der skal bruges til gør-det-selv projekter og en indkøbsoplevelse, der kan overstås hurtigt, forklarer Mikael Bengtsson.
Endelig peger han på lave priser som en afgørende forudsætning for et vellykket markedsindtog.
– Det er vejen ind på de fleste nye markeder, lyder det.
Et marked der ligner
Det er er godt 15 måneder siden, Byggmax med opkøbet af Næstved Lavpristræ tog første skridt i det danske markedsindtog, efter rygterne havde svirret i årevis. Ifølge Mikael Bengtsson er det da også et helt naturligt skridt for koncernen, der har mere end 190 butikker i Norge, Sverige og Finland.
– De nordiske markeder er på mange måder meget ens og med en stor andel af gør-det-selv, som vi også ser vokse i Danmark lige nu – noget der nok også hænger sammen med det stigende fokus på miljø og klima, der kan give folk lyst til at skabe endnu mere selv, vurderer landechefen.
Også coronaen har ifølge Mikael Bengtsson skubbet endnu flere danskere i retning af gør-det-selv-arbejdet, og han peger på, at timingen således er noget nær perfekt, når det kommer til at oppe indsatsen.
– Med Næstved Lavpristræ har vi haft et års tid til at forstå markedet, hvilket de har hjulpet os rigtig meget med – det har lært os, hvad der er vigtigt for de danske kunder, både hvad angår produkter og priser, og de kommer også til at hjælpe os med at åbne den første store butik til sommer, fortæller Mikael Bengtsson.
At valget her er faldet på østjyske Vejle hænger også sammen med det første danske opkøb.
– Med Næstved Lavpristræ fik vi fire sjællandske butikker, så vi har kigget på Fyn og i Jylland, og der ligger Vejle rigtig godt med et stort kundegrundlag inden for 50-60 km, forklarer han.
Er ikke på opkøbsjagt
Mikael Bengtsson understreger, at lige netop det kan siges om mange danske byer, og geografisk er der altså ganske markant forskel på det nye marked og de velkendte i Sverige, Finland og Norge, der byder på langt større fysiske afstande.
– Og det er noget af det, jeg virkelig godt kan lide ved Danmark. Uanset hvor du åbner en butik, er der mange kunder inden for en rimelig overskuelig afstand, fortæller han.
Ikke desto mindre er det de større byer som Aalborg, Aarhus og Odense, der står øverst på listen, når det kommer til spørgsmålet om, hvor de næste Byggmax-butikker skal ligge.
– Alt i alt har vi kig på en 6-7 byer, der kunne være interessante at starte i, og det kommer især til at være på Fyn og i Jylland i første omgang, forklarer Mikael Bengtsson med henvisning til de allerede erhvervede sjællandske butikker, der på længere sigt også skal indlemmes helt i Byggmax-familien med et navneskift.
Planen er, at der over de kommende fem år skal skyde ikke mindre end 25 nye byggemarkeder op, og landechefen understreger, at man satser på organisk frem for akkvisitiv vækst.
– Vi planlægger ikke at lave opkøb, så enten bliver der tale om nye byggerier, eller også kan vi rykke ind i eksisterende bygninger, men planen er ikke, at vi skal købe os store i Danmark, fastslår han.