23948sdkhjf

Visualiseringer af sammenhænge giver bygherrer bedre muligheder

Danske arkitekter har en særlig rolle i forhold til at accelerere den grønne omstilling og rådgive bygherrer med nytænkende og miljøvenlige byggerier og renoveringer, mener brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder.

Nybyggeriet skal have langt lavere klimaaftryk, samtidigt med at arkitekturen skal beholde sin værdi og aktualitet i mange år frem, siger Peter Andreas Sattrup, chefkonsulent hos Danske Arkitektvirksomheder og fortsætter: ”Vores byggekultur kommer til at ændre sig, når vi tager klimaudfordringerne alvorligt. Arkitekterne kan både visualisere hvordan klimaeffektivt byggeri også er attraktivt og skaber social værdi, og så kan de konkretisere de tekniske løsninger, der skal til, så de kommende nybyggerier lever op til de klimakrav, der stilles i bygningsreglementet fra 1. januar 2023. Og så skal vi stille skarpt på at nedbringe energiforbruget i de eksisterende byggerier, når man renoverer. Det er det allermest samfundsøkonomisk fordelagtige tiltag i den grønne omstilling, konkluderede Klimarådet.”

Seriøs tilgang giver mere bæredygtighed for pengene
Med DGNB-certificeringen har byggebranchen fået en måde at dokumentere, hvor relativt bæredygtigt et byggeri er, og certificering er efterhånden slået igennem også i det kommercielle byggeri. ”Det interessante er, at det er arkitekturen, der er afgørende for, hvor bæredygtigt dit byggeri bliver. En analyse af en lang række DGNB-byggerier fra Buus Consulting viste, at der ikke var nogen sammenhæng mellem pris, og om man opnåede sølv, guld eller platin. Det betyder, at en bygherre, der investerer i god rådgivning, kan bygge mere bæredygtigt til en lavere pris, hvis bare man tænker sig seriøst om. Den ambitiøse bygherre investerer i mere tid til innovation i rådgivningen, så der tænkes nyt med både materialer, genanvendelse, cirkulær tankegang, optimering af arealudnyttelsen, klima- og energieffektivisering m.m.,” siger han og tilføjer, at de kan se, at nytænkende byggerier giver en enorm brandingværdi.

"Det interessante er, at det er arkitekturen, der er afgørende for, hvor bæredygtigt dit byggeri bliver"
Peter Andreas Sattrup, chefkonsulent, Danske Arkitektvirksomheder

Vigtigt at være på forkant, for udviklingen går stærkt – også internationalt
Mange arkitekter er ifølge Peter Andreas Sattrup virkelig dygtige til at tænke nyt og få bygherrer og entreprenører med på ideerne. Han nævner blandt andet arkitekterne fra Lendager Group, som er gået radikalt til værks med at genbruge materialer i nybyggerier, der er både opsigtsvækkende og har en klar fortælling om, hvordan vi passer bedre på ressourcerne: ”Vi er så heldige at have mange danske arkitekter blandt de internationale
frontløbere disse år. Henning Larsen, Vandkunsten, 3XN, AART med flere viser ny veje, og vi
ved, at yngre arkitekter også er på vej med løsninger inden for biobaserede materialer. Netop nu er vi ved at lancere et projekt med CEBRA og EFFEKT, som skal vise, hvordan arkitekter kan overhale klimamålene i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri indenom, så vi reelt leverer på Parisaftalen. Det bliver virkeligt interessant.”

OM DANSKE ARKITEKTVIRKSOMHEDER
Danske Arkitektvirksomheder er en brancheorganisation med ca. 720 medlemsvirksomheder. Organisationen ledes af en bestyrelse, et forretningsudvalg og et sekretariat med en administrerende direktør i spidsen.
Læs mere på www.danskeark.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094