23948sdkhjf

Afleverer nye forskningsfaciliteter: "Man skal holde tungen lige i munden"

I 1950’erne mente både politikere og atomforskeren Niels Bohr, at Danmark skulle satse på atomkraft som energiform. Derfor byggede man tre atomreaktorer til nuklear forskning ved Risø nord for Roskilde. Holdningen til atomkraft ændrede sig dog siden, og i 1985 sagde Danmark endegyldigt nej til atomkraft. Reaktorerne blev lukket, og i dag forsker man i bæredygtige energiformer på DTU Risø Campus. 

Entreprenørfirmaet BAM Danmark har bygget nye forsknings- og testfaciliteter, som primært skal benyttes af DTU Vindenergi, som rummer et førende forskningsmiljø inden for udnyttelsen af vind. Det drejer sig om opførelsen af to nye bygninger samt renovering af to eksisterende bygninger i en omfattende totalentreprise.  

Fakta om byggeriet på DTU Risø

Bygherre: Bygningsstyrelsen

Kunde: DTU

Bygherrerådgiver og dispositionsforslag: Sweco / Nord Architects / Mrmarkitektur / Miera Rådgivning

Design og brugerinddragelse: Nord Architects

Totalentrepriseteam: BAM Danmark, Norconsult, Christensen & Co / Langvad Arkitekter, 1:1 Landskab

De nye faciliteter dækker samlet 7.150 kvm, skriver BAM Danmark i en pressemeddelelse.  

Peter Hjuler Jensen forklarer, at Danmark er i hård konkurrence med andre lande som Kina, når det gælder vindenergi-sektoren. For at holde sin førerposition kræver det, at Danmark kan tiltrække de klogeste hoveder og udføre de mest avancerede forskningsprojekter. Viceinstitutdirektøren er derfor meget tilfreds med, at alle de nye og topmoderne faciliteter nu kan tages i brug. 

– Man skal holde tungen lige i munden

Helle Bundgaard, projektchef hos BAM Danmark, kan skrive under på, at det er en omfattende og kompliceret opgave at bygge laboratorier og testmiljøer til DTU. Der er mange hensyn og høje krav til bygningerne, installationerne og udstyret samt sikkerheden på stedet.

– Man skal holde tungen lige i munden som projektchef. Slutbrugerne er forskere, der skal tage prøver under de rigtige vilkår, så der er sikkerhed for metode og resultat. Derfor skal der være styr på alle detaljer, og det skal fungere fra start. Derfor er jeg også meget glad for at være godt i mål, siger hun i pressemeddelelse.

Entreprenørfirmaet har inddraget eksperter i laboratoriebyggeri med specialviden inden for enkelte konstruktioner: Eksempelvis etableringen af et såkaldt faradaybur; en slags stålkasse om et rum, som beskytter mod påvirkning af stråler udefra - eller i forbindelse med etablering af en vibrationsfri fundamentsløsning, bygget uafhængigt af den resterende bygningskonstruktion, så VC-E-krav overholdes. 

Det er Bygningsstyrelsen, der er bygherre på projektet, og her er man også glad for at være i mål med det komplicerede byggeri.

– Bygningsstyrelsen er tilfreds med, at vi nu har afleveret den sidste bygning i projektet til DTU. Det er en bygning med mange og komplekse krav, og det er løst i høj kvalitet. Vi har haft lidt udfordringer undervejs, men vi har haft et godt og konstruktivt samarbejde hele vejen rundt i projektgruppen, så der er fundet gode løsninger, og vi er glade for at kunne afslutte denne etape af moderniseringen af DTU Risø Campus med et godt resultat, siger Claude Sauzet, der er arkitekt og projektleder hos Bygningsstyrelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172