Rådgivere og ingeniører hyrer løs i udlandet
De danske rådgivere og ingeniørvirksomheder, der er en del af Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI får fortsat flere ansatte på de udenlandske kontorer og i datterselskaber verden rundt.
Globalt havde virksomhederne en medarbejdertilgang på 1.471 i årets løb - fra 16.353 til 17.824 - hvilket er en fremgang på 9 pct. Det skriver FRI i en pressemeddelelse med henvisning til forenignen internationale medarbejderstatistik 2022.
Samlet beskæftiger FRI’s medlemsvirksomheder cirka 31.000 medarbejdere i Danmark og internationalt.
Deler man de internationale tal op geografisk, er væksten størst i Nordamerika, hvor antallet af ansatte i FRI-virksomhedernes kontorer og datterselskaber er steget med cirka 15 pct-. fra 1.952 til 2.289 personer. Væksten i 2021 kommer vel at mærke oven på rekordåret 2020, hvor tilstedeværelsen på det nordamerikanske kontinent blev tæt på fordoblet.
At USA med afstand markerer sig som det største oversøiske marked for FRI-virksomhederne kommer ikke bag på foreningens adm. direktør, Henrik Garver:
- Men det giver også rigtig god mening i den aktuelle situation, hvor de danske rådgiverkompetencer er centrale for mange af de forandringer der sker i øjeblikket. Det gælder grøn omstilling, klimatilpasning, mobilitet, urbanisering og tilpasning af byer og bygninger til post-corona virkeligheden. Og I netop USA er der ved at komme i gang de projekter, og nødvendige forprojekter, som Præsident Bidens massive infrastrukturinvesteringer har foranlediget, siger han i pressemeddelelse.
Medarbejdermangel og corona
Væksten kunne dog have været endnu større, påpeger han også:
- Lige nu ser vi ind i en global udfordring med mangel på kvalificeret arbejdskraft. FRI-virksomhederne er – som mange andre brancher, udfordret på de fleste markeder. Når vi spørger vores kolleger i andre lande, er meldingen den samme over hele linjen: Der mangler ingeniører, siger FRI-direktøren.
Han påpeger samtidig, at USA i højere grad er lykkedes med at gøre det lettere at tiltrække den type arbejdskraft, som rådgiver- og ingeniørvirksomheder benytter sig af.
- Men samtidig har ikke mindst de fortsatte corona-restriktioner gjort opkøb og identifikation af de rigtige business cases, ikke mindst i forhold til match omkring virksomhedskultur, sat en begrænsning for væksten, lyder det også fra Henrik Garver.
Ud over væksten i USA, så oplever FRI-virksomhederne også fremgang i de øvrige nordiske lande samt i Indien.
Den aktuelle situation med krigen i Ukraine og de deraf følgende økonomiske sanktioner mod Rusland ventes ikke at betyde det store for foreningens medlemsvirksomheder, da tallene viser, at der stort set ingen tilstedeværelse har været på hverken det russiske eller ukrainske marked.