23948sdkhjf

Licitationen mener: Grøn energi i kampen mod russisk invasion

Selvom en urolig verden lige nu sætter alting i spil og alting derfor kan ske, så har energiprisernes himmelflugt skubbet yderligere til den grønne omstilling. Det kan godt være, at proppen i de russiske gas- og olieleverancer for en stund kommer til at skrue op for vores brug af fossile brændsler andre steder fra. Men samtidig vil der blive sat ekstra fokus på at udvikle og opskalere produktionen af klimavenlige energiformer.

Senest har A.P. Møller-Mærsk og Ørsted underskrevet en hensigtserklæring om at indgå et partnerskab om et nyt Power-to-X-anlæg i USA, der skal levere en rekordstor mængde grønne brændstoffer til søfartsindustrien. Og ambitionsniveauet er tårnhøjt. Projektet forventes at blivesat i drift i anden halvdel af 2025.

Nøjagtig, som det var tilfældet, da der skulle udvikles Covid-19 vaccine, handler det nu om, at store aktører finder sammen og forener kræfterne, så vi gør os uafhængige af gas- og olieleverancer fra Rusland. Ved at speede udviklingen op, kan man måske endda hurtigere end planlagt, opnå de CO2-reduktioner, som mange af verdens lande har aftalt.

Paradoksalt nok, er det sanktionerne i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine, ssom tvinger især Europa til at skrue tempoet op for den grønne omstilling. Nu er der er jo ingen mulig sammenligning mellem at fryse lidt om tæerne i et dansk parcelhus og de grusomme hændelser i Ukraine. Men at skabe uafhængighed af russisk olie og gas er lige nu et vigtigt mål i sig selv.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142