Vinder Designskolen Kolding med genbrug af bygningsmaterialer
Det bliver Cubo Arkitekters bud, som sætter rammerne for, hvordan Designskolen i Kolding skal se ud i fremtiden.
Læs også: "En tour de force i godt håndværk”: Håndværkerne hyldet på håndværkernes eget kollegium
Aarhus-tegnestuen er netop kåret som vinder af arkitektkonkurrencen for omdannelsen af bygningerne med et bud, hvor klimadagsordenen var blandt de afgørende kriterier, skriver uddannelsesinstitutionen i en pressemeddelelse.
I forslaget lægger Cubo Arkitekter op til, at de eksisterende materialer screenes for mulig genanvendelse til andre funktioner i bygningen, det kunne for eksempel være skolens sydlige vinduesfacade, der bliver brugt som transparente indervægge med lydisolerende egenskaber.
Fakta: Ombygningen af Designskolen Kolding
Bygherre: Designskolen Kolding
Arkitekt: Cubo
Ingeniør, installationer:
Spangenberg & Madsen
Ingeniør, konstruktioner: ABC Rådgivende Ingeniører
Landskabsarkitekt: Sleth
Akustik: VM Acoustics
Commissioning: Krøyer Rådgivende Ingeniør
Bruttoareal: 8500 kvm
Læs mereIntet brugbart bør gå tabt, det skal genfortrylles, lyder grundtanken i vinderforslaget, og netop det greb anerkender Designskolen Koldings dommerkomité med ordene:
Læs også: Herning-entreprenør vinder fynsk sundhedshus
”Cubo ser bæredygtighed i uløselig sammenhæng med funktionalitet og bygbarhed. Det er et idérigt oplæg til integreret bæredygtighed, der synliggøres i arkitekturen. En ligefrem tilgang, der formidler Designskolens DNA.”
Rektor for Designskolen Kolding, Lene Tanggaard, der har sæde i dommerkomitéen tilføjer i pressemeddelelsen:
– Transformationen af Designskolen Kolding skal være bæredygtig på flere niveauer. Vi vil minimere belastning af klima, og vi drømmer om at skabe de bedst mulige rammer for en social bæredygtighed. Designskolen ønsker at være et sted, hvor mennesker trives, hvor en omdannet fleksibel bygning er inviterende overfor omverdenen og samtidig skaber de allerbedste betingelser for kreativ udfoldelse.
Femkamp om Designskolen
I alt deltog fem tegnestuer i arkitektkonkurrencen.
Foruden vinderen, Cubo Arkitekter, var der tale om Adept, Cebra, Mikkelsen Arkitekter og Rørbæk & Møller Arkitekter.
Bygrådgiver er Tegnestuen Mejeriet.
Læs mereVærkstederne i sammenhæng
Værkstederne er kernen i Designskolen. I dag fordeler de 16 specialværksteder sig henover fire etager, og i konkurrenceprogrammet har designskolen udtrykt ønske om, dels at placere værkstederne så de er mere synlige, dels at skabe en større sammenhæng for at give de studerende mulighed for at arbejde tværfagligt.
Læs også: Professionshøjskole går videre med fire til totalentreprise på Nyt Campus Næstved
Det løser vinderforslaget med ”et simpelt og gennemført greb ved at indføre to nye trapper, som styrker den vertikale forbindelse i bygningen og samtidig etablerer en bedre organisering, hvor studiepladser og værksteder fremstår logisk og med gode brugsmæssige kvaliteter”, som dommerkomitéen skriver i sin begrundelse.
Projektet omfatter transformation af Designskolens bygninger på samlet 8.567 kvm foruden kælder. Det bliver nødvendigt at genhuse skolen under ombygningen til den nye bygning står klar til den planlagte åbning i november 2023.
51,5 mio. kr. til ombygningen
Transformationen bliver finansieret med fondsmidler på samlet 37,5 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden, Louis-Hansen Fonden og Augustinus Fonden.
Lagt sammen med midler fra Designskolen Koldings egenkapital er der samlet 51,5 mio. kr. til ombygningen, der er planlagt til at gå i gang i slutningen af 2022 og et år frem.