23948sdkhjf

Sikkerhedsstyrelsen: El-problemer på 85 pct. af byggepladserne

Elinstallationerne på 813 byggepladser blev sidste år kigget efter i sømmene af Sikkerhedsstyrelsen, og på 85 pct. af byggepladserne svar der noget galt med elinstallationerne.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse

På 196 byggepladser var fejlene så alvorlige, at Sikkerhedsstyrelsen har givet påbud om at få lovliggjort installationerne, mens der på 495 var mindre alvorlige fejl, hvor der blev vejledt om, hvad der skal til for at bringe installationerne i overensstemmelse med reglerne.

På 122 byggepladser var elinstallationerne i orden.

Stor risiko for stød 

Blandt det, der førte til påbud, var den hyppigste fejl, at jordforbindelsen ikke var i orden. Nogle steder manglede jordspyddet i installationen, eller det lå oven på jorden, og andre steder var jordforbindelsen udført forkert. 

– Hvis der mangler jordforbindelse, er der stor risiko for stød, hvis der opstår fejl på maskiner, elværktøj eller andet elektrisk udstyr. Og på en byggeplads bliver eltavler, ledninger og værktøj ofte udsat for en hårdhændet behandling, hvor de nemt får skader, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.

Han understreger, at der færdes mange håndværkere på en byggeplads, og at alle skal være opmærksomme på ikke at fjerne jordspyd eller være årsag til andre fejl i elinstallationen.

– Byggeledelsen bør sørge for, at alle de firmaer, der arbejder på byggepladsen, ved hvordan de skal behandle elinstallationen, siger Søren Assenholt Muff.

Skader på ledninger 

Ledninger var ligeledes årsag til problemer på mange af de kontrollerede bygningspladser. Der skal bruges de rigtige typer ledninger, og ledninger skal beskyttes mod skader, når de trækkes tværs over områder med kørende eller gående trafik. Mange steder lå der ubeskyttede ledninger på køre- og gangveje, hvor de risikerede skader fra trafikken på byggepladsen. 

- En beskadiget ledning kan betyde, at elmateriel ikke virker.  Men det kan også udgøre en risiko for stød og dermed for personskade, påpeger Søren Assenholt Muff.

Eltavlerne på de kontrollerede byggepladser tegnede sig for flere typer af fejl. Nogle tavler var ikke egnet til anvendelse på byggepladser. Der var tavler med revner i kapslingen, eller hvor der helt manglede afdækning. Nogle tavler havde defekte RCD’er – fejlstrømsafbrydere, der ikke koblede ud så hurtigt som krævet ved fejl på installationen. Der var stikkontakter, der ikke var fejlbeskyttet af en korrekt RCD. Og så var der eltavler, der ikke var mærket korrekt med, hvor sikringsgrupperne hørte til eller hvad den maksimale størrelse på sikringerne var.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11