Priser presser kommuner til byggepauser – Bygherreforeningen forventer mere
Flere kommunale byggerier landet over bliver skubbet heller taget helt af bordet grundet stigende priser i byggeriet, vurderer Bygherreforeningen.
Alene i denne uge har to sjællandske kommuner taget den tunge beslutning.
Tidligere på ugen kom det frem, at Helsingør Kommune stopper det 111 mio. kr. dyre byggeri af en ny svømmehal, trods en indgået kontrakt med entreprenør og rådgivende ingeniør. Forklaringen var de markante stigninger i byggepriser.
Samtidig lød det fra den nordsjællandske kommunes borgmester, Benedikte Kiær, at alle anlægsprojekter skulle under lup grundet de ændrede økonomiske vilkår.
Køge udskyder i stor stil
I Køge Kommune har man også taget konsekvensen af byggebranchens prisstigninger. På et møde 15. februar godkendte byrådet således at udskyde anlægsprojekter for 75,8 mio. kr., fremgår det af referatet fra mødet.
Forklaringen fra den østsjællandske kommune var også, at det med prisstigninger i byggebranchen på 25 – 30 pct. bliver markant dyrere at igangsætte nye byggerier og anlæg.
– Byggebranchens prisstigninger sætter os i en situation, hvor vi bliver nødt til at prioritere vores anlæg. Det er simpelt hen for dyrt at bruge borgernes penge på projekter, hvor priserne er på himmelflugt. Derfor er byrådet tvunget til nogle skarpe prioriteringer, og vælge de allermest nødvendige projekter ud, som skal fortsætte, mens andre må vente, sagde borgmester i Køge Kommune, Marie Stærke, op til beslutningen.
Bygherreforeningen: Flere skrinlagte kommunale byggerier
Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, fortæller til TV 2 Lorry, at kommuner og bygherrer landet over har svært ved at får de økonomiske ender til at nå sammen.
- Jeg tror bestemt, vi kommer til at se flere udskudte og skrinlagte kommunale byggerier i den nærmeste fremtid. Det gør sig også gældende på det almene boligområde, hvor meget bliver sat i stå eller ikke kan lade sig realisere, siger Henrik L. Bang til TV2 Lorry.
Ved årsskiftet pegede Bygherreforeningen selv på, at vi oplever en prisspiral, hvor forventninger om prisstigninger og tendenser til hamstring i sig selv skaber højere priser på materialer.
- Om byggeriet af den grund bliver billigere er nok tvivlsomt, da mangel på arbejdskraft også giver prispres, lød det samme sted fra foreningen.