23948sdkhjf

Decentral ventilation kan reducere CO2-udledning markant

Airmasters løsninger med decentral ventilation sparer både CO2-udledning og energi i stort omfang, viser en livscyklusanalyse af et uafhængigt ingeniørfirma. Men i kommunale bygninger og institutioner vælges alligevel ofte den traditionelle løsning med central ventilation.

Byggebranchen tegner sig globalt set for omkring 40 pct. af verdens samlede klimapåvirkninger. Derfor har der i de senere år været en skærpet fokus på at nedbringe især CO2-udledningen fra byggematerialer og bygningers driftsenergi.

Airmaster arbejder med ventilationssystemer og har udviklet decentrale systemer, der giver betydelige besparelser på energiregningen og i udledningen af CO2 i forhold til de traditionelle centrale systemer, hvor der bruges store mængder energi på at skubbe luft rundt i de forbundne systemer.

Airmaster har fået udarbejdet en LCA-analyse (Life Cycle Assessment) af det rådgivende ingeniørfi rma MOE, der er blandt landets førende inden for bl.a. byggeri og energi. Denne
livscyklus vurdering tog udgangspunkt i en konkret case
– et 2630 m2 bygningsudsnit af en folkeskole fra 1960’erne, hvor der ved renovering er installeret decentrale Airmaster enheder i 31 klasselokaler. Dette sammenlignes med en fiktiv ventilationsløsning, hvor klasselokalerne ventileres med central ventilation.

“Hvis vi skal løse klimaproblemerne før deadline, så skal vi spille på et klaver med mange flere tangenter – og vores decentrale ventilation er en af dem”
Lasse Mikkelsen, COO, Airmaster

”Analysen viser, at den samlede CO2-belastning for en decentral ventilationsløsning inkl. drift er 52 pct. lavere end en central VAV-løsning over en 25-årig periode. Analysen viser også, at det samlede materialeforbrug falder med 50 pct. ved at bruge den decentrale ventilationsløsning,” siger Lasse Mikkelsen, der er CCO i Airmaster.

Han vil ikke kalde sig jubeloptimist med hensyn til mulighederne for, at Danmark når de ambitiøse klimamål i 2030. Interessen for bæredygtige løsninger har ganske vist været stigende i de senere år, men han støder også stadig på megen vanetænkning både hos rådgivere, virksomheder og kommuner. ”Der er stadig en klar tendens til, at f.eks. den tekniske chef i kommunen, der har ansvaret for her og nu-investeringer, ofte ender med at tage den traditionelle løsning med central ventilation. Frem for at se på hele anlæggets levetid på 20-25 år, hvor besparelserne på energiforbrug og CO2-udledning vil veje ganske tungt. Hvis vi skal løse klimaproblemerne før deadline, så skal vi spille på et klaver med mange flere tangenter – og vores decentrale ventilation er en af dem. Vi vil gerne invitere til en tættere dialog med både virksomheder og kommunale institutioner,” siger Lasse Mikkelsen.

OM AIRMASTER
Airmaster er Europas førende indenfor decentral komfortventilation. Virksomheden har kundegrupper indenfor offentlige institutioner og virksomheder og har installeret over 100.000 Airmaster® anlæg siden 2005.
Det er Airmasters vision at være den førende producent og leverandør af energieffektive og brugervenlige decentrale ventilations- og klimaanlæg.
Læs mere på airmaster.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109