Licitationen mener: Vi skal ikke ud på det grønne overdrev
Vildledende markedsføring er ifølge Markedsføringsloven ulovligt. Alligevel har begrebet greenwashing de senere år fundet indpas i dansk erhvervsliv, hvor producenter gør deres virksomhed eller produkter mere grønne og bæredygtige, end de i realiteten er.
Det underminerer i sidste ende forbrugernes tillid til de grønne tiltag i dansk erhvervsliv og svækker den grønne vej, som Danmark og dansk erhvervsliv skal ind på, hvis Danmark på et tidspunkt skal blive CO2-neutral.
For at komme greenwashing til livs har Forbrugerombudsmanden nu udgivet en guide til virksomheder om miljømarkedsføring. Guiden dikterer, at hvis man bruger klima- og miljøudsagn i sin markedsføring, skal de være korrekte og klart formulerede. Og så skal de - naturligvis - kunne dokumenteres.
Det sidste burde jo egentlig være overflødigt at nævne. For hvis man mener, at ens produkter eller virksomhed har en særlig grøn profil, så bør det bæredygtige element jo naturligt nok kunne dokumenteres.
For selvom man planter græs eller stenurt på taget, bliver byggeriet jo ikke nødvendigvis klimavenligt, som adm. direktør for Danske Arkitektvirksomheder Lene Espersen indirekte beskrev det her i avisen i sidste uge.
Det er ikke i byggeriets interesse, at man gør tingene grønnere, end de er. Byggeriet skal naturligvis gå foran i forhold til bæredygtighed, men det skal ske ud fra et oplyst grundlag og på fair vilkår.
Vi har ikke brug for sminkede byggerier og produkter. Det gør snarere mere skade end gavn.
Artiklen er en del af temaet Lederen.