Licitationen mener: Med samarbejde når man langt
Det er jo nok ikke for meget sagt, at store offentlige byggeprojekter til tider ender i budgetoverskridelser og skandaler. Tag bare Niels Bohr-byggeriet i København eller flere af de store sygehusbyggerier.
Nu tager Region Hovedstaden en ny samarbejdsmodel i brug for at undgå budgetoverskridelser på byggeriet af det nye børne- og ungdomspsykiatriske center i Glostrup. En model, der lægger vægt på samarbejdsvilje, hvor de bydende bliver spurgt meget mere ind til samarbejdet og byggeprocessen, inden der indgås kontrakt, og byggeriets udformning kommer i fokus. Det skulle give en forkortet tilbudsperiode, ligesom der ikke bydes i blinde.
Alt der kan nedbringe risikoen for budgetoverskridelser og samarbejdsproblemer på offentlige byggeprojekter skal afprøves. Og den nye samarbejdsmodel hos Region Hovedstaden er da også et godt skridt på vejen.
For jo mere kommunikation og dialog, der er med de bydende, inden det endelige tilbud afgives, des bedre. Alt for ofte har man hørt om entreprenører, der byder i blinde med store budgetoverskridelser til følge. Eller hvor de direkte taber penge på et projekt.
Senest kostede et svensk projekt entreprenørvirksomheden Barslund livet, fordi der var budt alt for lavt.
Når der er offentlige skattekroner inde i billedet, skal projekterne selvfølgelige styres stramt, så man undgår at spille skatteborgernes penge. Men med samarbejde langt tidligere i forløbet kan vi komme langt.
Derfor skal Region Hovedstaden have credit for den nye model.
Men lad den nu stå sin prøve, før vi konkluderer.
Artiklen er en del af temaet Lederen.