"Lev med det" - nej vi kan ej
I to tidligere debatindlæg beskriver hhv. Michael H. Nielsen, selvstændig konsulent og forhenværende direktør i DI Byggeri samt Ole Draborg, direktør i Dansk Malermestre udfordringerne ved at være sidste led i byggeriets produktionskæde.
Af begge beskrevet som ’panik før lukketid’ med manglende respekt, tid og økonomi til, at fagene i slutningen byggeprocessen - blandt andre gulventreprenøren og maleren - kan udføre deres arbejde på tilfredsstillende vilkår.
Med statsministerens ord kan man sige til gulventreprenøren: ’lev med det’, når vi klager over de kaotiske rammer, som vi oplever som de sidste entreprenører i byggeriet. Det har vi gjort i årevis, og det er jo rigtigt, som det har været nævnt på lederplads her i bladet, at det er en gammelkendt problematik. Men det gør det jo ikke bedre, at grøfterne imellem faggrupperne i byggeriet igennem årene er blevet gravet dybere og dybere. Tværtimod. Det er tid til at få kastet grøfterne til.
I Gulvbranchen og Gulvsektionen vil vi ikke længere stiltiende acceptere de urimelige rammer, som vores medlemmer bliver budt som den sidste entreprenør i byggeprocessen. Som stolt faggruppe er vi - og har altid været - parate til at tage vores del af ansvaret. Men vi holder fast i, at vi ikke længere vil finde os i at blive trynet ned under gulvbrædderne. Tværtimod vil vi have sat skub i at få skabt rammerne for en mere rimelig og effektiv byggeproces for alle parter i byggeriet.
Problemer skal kortlægges
Pladsen i processen er naturlig, og her adskiller vi os ikke fra for eksempel grafikere på et magasin eller tjenere på en restaurant. Men kaosset og presset for at levere under overskredne budgetter, urimelige tidskrav og pressede fysiske arbejdsforhold er ikke naturgivent. Det synes vi, at tiden er inde til at gøre noget ved.
Vi kan ikke gøre det alene, så i forlængelsen af debatten, som blussede op igen ved et temamøde ved Gulvbranchens generalforsamling, vil vi sammen med Værdibyg finde fælles løsningsmodeller med hovedentreprenørerne, arkitekterne, rådgiverne og de sidste entreprenører - gulventreprenører, malere og fugefolk. Den opgave ligger helt naturligt hos Værdigbyg. De er netop sat i verden for at bygge bro imellem parterne i byggeriets værdikæde. De kan facilitere et tværfagligt projekt, hvor problemerne bliver kortlagt og dokumenteret, så vi alle i byggeriets værdikæde tager et medansvar. Målet er, at vi alle bliver enige om spillereglerne - og også at få gjort det tydeligt, hvor kæden hopper af. For som bekendt er en kæde - også en værdikæde i byggeriet - ikke stærkere end det svageste led. Derfor er fælles fodslag vejen frem.
Heldigvis er Værdibyg med på at få kortlagt vores og de sidste entreprenørers problemer og finde løsningsmodeller. Så nej, vi skal ikke leve med dem, og det er vi glade for. Ikke kun for vores egen skyld, men for hele byggeriets skyld. For står vi sammen i byggeriet og bliver enige om vilkårene, vil det samtidig også højne kvaliteten af byggeriet.
Artiklen er en del af temaet Debat.