Licitationen mener: Lønninger må ikke presse rådgiverne
Om man kan tale om en decideret lønfest afhænger nok af, hvem man spørger. Men de privatansatte ingeniører har i 2021 oplevet de højeste lønstigninger siden årene op til finanskrisen.
Ifølge Ingeniørforeningen IDA’s nye lønstatistik er lønninger på det private område steget med 4,3 pct. i 2021 - en periode, hvor inflationen har ligget på 2,2 pct. Alene på bygge- og anlægsområdet er der tale om lønstigninger på 7,1 pct.
Nu er det jo nok ikke overraskende, at rådgiverne oplever store lønstigninger. For det er ikke mindst i ingeniørfagene, at manglen på arbejdskraft er stor. Og dermed er der rift om de dygtige medarbejdere, som må lokkes med store lønstigninger for at skifte job.
Ifølge adm. direktør Henrik Garver fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører er udfordringen med lønninger lige stor, uanset om du er en lille, mellemstor eller stor rådgiver. For jo mere specialiseret du er, jo sværere er det også at få de rette medarbejdere, og det presser naturligt lønningerne op.
Rådgiverbranchen er vel en af de mest internationale inden for den hjemlige bygge- og anlægssektor. Derfor er det også vigtigt, at lønningerne ikke stiger yderligere, for så kan rådgiverne blive presset af udenlandske konkurrenter.
Derfor handler det i høj grad om, at der tilstrækkelig med arbejdskraft. Det handler blandt andet om, at rådgivervirksomhederne holder på deres ældre medarbejdere, så viden bevares internt, ligesom der skal gøres en langt større indsats for at få flere til at tage en ingeniøruddannelse.
Artiklen er en del af temaet Lederen.