23948sdkhjf

Bæredygtig restaurering af de Gule Stokke

Bæredygtighed kombineret med fokus på fastholdelse af det historiske udtryk har været i fokus, og det falder godt sammen med nutidens fokus på cirkularitet.

CH Byg har murerentreprisen på de boliger i Nyboder, der er med i anden etape af restaureringen, som forventes færdig i 2023. Det om- fatter i alt 83 lejligheder i 54 huse i Tigergade, Suensonsgade og Haregade - opført i anden halvdel af 1700-tallet. I tilfældet med Haregade, opført i 1783, var der allerede dengang fokus på bæ- redygtighed, da flere af materialerne var genbrug fra det oprindelige Nyboder fra Chr. IV’s tid. Visionen for den centrale  del af Nyboder er at oprette en urban campus for de studerende på Forsvarsakademiets uddannelser med mere tidssvarende boliger.

”Vores opgave har været at omdanne de historiske bygninger til moderne boliger med fokus på bevaringsværdierne og størst muligt genbrug af materialer,” siger administrerende direktør i CH Byg, Christina Wiemann.

Et af de helt konkrete problemer, som CH Byg har løst, har været den opstigende fugt.

”Vi har gravet ud i alle bygningerne, både indenfor og udenfor, pillet fire skifter ud af fundamenterne i små etaper hele vejen rundt på inder- og ydervægge, muret det om og lagt en fugtspærre i, så den opstigende fugt blev  stoppet. Vi har også isoleret, armeret og støbt terrændæk, så de nu isolerings- og fugtteknisk lever op til moderne byggeri,” siger Jens Dentov, afdelingsleder i CH Byg. De gamle vinduer  bruges stadig i husene. I henhold til fredningsreglerne laves der heller ikke isoleringer på facaderne, men det betyder også, at de fugtige mure bedre kan tørre.

Ingen cement, kun kalkmørtel
I processen er stenene blevet genbrugt i størst muligt omfang, og der er udelukkende anvendt kalkmørtel i genopmuringen.

”Man skal bevare den åndbarhed, der er i de diffusionsåbne bygninger. Derfor bruger vi kun hydrauliske kalkmørtler. Det betyder jo også, at hvis det en gang bliver nødvendigt at restaurere igen, kan man pille det fra hinanden, og man kan bruge stenene en gang til. Det kunne vi godt lære af i moderne byggeri, for vi har ikke ressourcer til at blive ved med at lave nye sten og nye betonvægge,” siger Jens Dentov.

"Vores opgave har været at omdanne de historiske bygninger til moderne boliger med fokus på bevaringsværdierne og størst muligt genbrug af materialer"
Christina Wiemann, administrerende direktør, CH Byg

En ny byggetradition er så småt i gang med øget brug af genbrugsmaterialer og CH Byg bruger allerede flere genbrugsmursten m.m. Det er dog på nuværende tidspunkt kun tilgængeligt i begrænsede mængder, og Jens Dentov  mener  også, at lovgivningen i nogle tilfælde spænder ben. Hvis man f.eks. skal genanvende et vindue, lever det ikke op til reglerne i dag. Man bør derfor overveje en mere fleksibel lovgivning.

”Man kan jo godt påvise, at der ryger for meget varme ud igennem et gammelt vindue på en januardag, men man bør se på en 25-årig levetid, hvor man regner produktionen af vinduet med. Ud fra en bæredygtig- hedsbetragtning skal vi måske til at bygge på en anden måde, hvor bygningsdelene bedre kan skilles ad og genanvendes. I stedet for at ende i situationer, hvor man nedriver et helt hus, skal vi måske bygge det på en måde i udgangspunktet, som gør det nemmere at udskifte enkeltdele efterhånden, som der bliver op- fundet nye måder at bygge på,” siger Jens Dentov.

CH BYG  A/S  udfører restaurerings, murer-, tømrer-, maler- og entreprenøropgaver. Er desuden autoriseret klaokmester. Gennem kvaliteten i vores arbejde har vi opbygget en stabil kundekreds og en stor gruppe af samarbejdspartnere. Vi udfører det meste inden for murer- og entreprenørbranchen. Vi udfører hovedentrepriser, men også fagentrepriser og renoveringer. CH BYG A/S har en række rammeaftaler med blandt andet Slots- og Kulturstyrelsen, Københavns og Frederiksberg Kommune m.fl.

Læs mere på chbyg.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078