23948sdkhjf

Forsyningskrisen har ramt varmepumpe-aktørerne

I alle dele af forsyningskæden er der i øjeblikket store problemer med at skaffe varmepumper nok til at mætte forbrugernes lyst til grøn opvarmning.

Interessen for varmepumperne skyldes dels Bygningspuljen, hvor man kan søge og opnå tilskud til udskiftning af oliefyret med en varmepumpe, og dels den almene interesse for den grønne omstilling. 

Manglen på varmepumper skyldes dels at interessen for at udskifte boomer - og at det er svært for producenterne at skaffe komponenter. 

Et af de steder, hvor man har mærket effekten af boligejernes store interesse for varmepumperne, er hos grossisten Brødrene A.O. Johansen.

- Vi købte stort ind sidste år, fordi vi troede, at det boomede på det tidspunkt, men det er nu, det virkelig kommer. Det er ret vildt, da vi har solgt alt. Og jeg tror ikke, at situationen er meget anderledes hos andre grossister på det danske marked, siger indkøbschef, Henrik Ortvald i en pressemeddelelse fra Tekniq Arbejdsgiverne.

Forsyningskrisen fylder

Hos en af de store varmepumpefabrikanter, Bosch, opererer man i øjeblikket med ventetider på fire til seks uger på nogle luft/vand-varmepumper på grund af forsyningskrisen. Det til trods for, at produktionen i Sverige kører i døgndrift seks dage om ugen.

- Der er enorm efterspørgsel på varmepumper i Danmark og hele Europa. Det er en forsyningsmæssig udfordring, som vi ikke umiddelbart kan se blive bedre, før vi kommer hen i slutning af 2. kvartal af 2022, siger Jens Bredning, der er vicepræsident for den nordeuropæiske salgsafdeling i Bosch.

Han understreger, at det er forsyningskrisen – ikke efterspørgslen – der er problemet. Jens Bredning er også bestyrelsesmedlem i producentforeningen, Varmepumpeindustrien, og har derfor et bredt indblik i branchen. Han har hørt om forsinkelser på 20 uger for allerede bekræftede ordrer, mens nye ordrer omvendt må vente op til et halvt år på levering.

Vvs’er må skuffe kunder

Vvs-installatør Peter Wagner Holst mærker pumpemanglen fra første parket. Han må jævnligt forklare kunderne, at de ikke kan få det varmepumpe-mærke, de ønsker sig. Samtidig gruer han for, hvad der sker, når der for alvor kommer hul på bylden igen.

“Meget er gået i stå, og samtidig har man et opsparet behov – blandt andet på grund af Bygningspuljen. Det resulterer i en sneboldeffekt. Når vi begynder at kunne få varer igen, så har vi måske ikke den nødvendige arbejdskraft til at løse opgaverne,” siger Peter Wagner Holst, der er afdelingschef i Star VVS i Esbjerg.

Han oplever, at kunderne deler sig i to fløje i øjeblikket. Den ene tager det mærke, de nu kan få, mens andre helt dropper projektet, hvis de ikke kan få den varmepumpe, de ønsker sig.

- Det betyder da noget for vores økonomi, at vi ikke får den omsætning, som vi burde have haft, siger Peter Wagner Holst.

I årets første seks måneder blev der solgt 10.061 vandbårne varmepumper i Danmark. Det er ifølge Energistyrelsen statistikker en stigning på 62 procent i forhold til samme periode sidste år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11