Klimasikring bør skabe herlighedsværdi
Hyppigheden af skybrud sender fælleskloakkerne på overarbejde. I de senere år har der været stort fokus på at separere regnvandet i egne ledninger, så rensningsanlæggene ikke overbelastes, og kysterne ikke udsættes for overløb med iblandet spildevand.
”Mikrotunnelering er en effektiv metode til klimasikring, som generer borgerne minimalt, fordi vi kan få ledningerne i jorden uden at grave og bryde asfalt op. Metoden kan desuden reducere op mod 75 % af CO2 udledninger sammenlignet med konventionel gravning, så det er en win-win for alle,” siger Poul-Erik Olsen, salgs- og markedsdirektør hos Barslund.
Fokus på miljø og klima i udførelsen
Barslund har blandt andet brugt mikrotunnelering i opgaven med at separere spildevand og regnvand på et 50 hektar stort areal i Strandvejsområdet, Hellerup. Ledningsdimensionerne går op til Ø1000 og brønde op til Ø3000.
Barslund har undervejs i kloaksepareringsprojektet blandt andet været med til at etablere nye belægninger, udført jord-, lednings- og membranarbejdet samt grundvandssænkning og filterboringer. Da projekt bliver udført i et tætbeboet og trafikeret område, har der ligeledes været stort fokus på trafikafvikling og koordinering med borgere via beboermøder og hverdagsorienterig i bybilledet.
Mange værktøjer i brug
Mikrotunnelering er blot et af de redskaber, som Barslund har i værktøjskassen til at afhjælpe problemerne. I klimatilpasningen af Mosegårdskvarteret i Gentofte har Barslund også brugt deres store erfaring med anlæg af regnvandsbassiner i byzone og tæt ved boliger. I Mosegårdskvarteret blev der etableret nyt afvandingssystem, der indeholder regnvandskassetter, faskiner, linjedræn, regnvandsledninger og brønde i 3-4 meters dybde samt vejbede og beplantning i et tæt trafikeret boligområde.
Gerne flere retningslinjer
Hos Barslund glæder de sig over variationen i opgaverne samt regeringens infrastrukturplan, hvor der de kommende 15 år er afsat 160 mia. til at nedbringe trængslen på vores infrastruktur. Barslund savner dog en fælles national strategi for klimasikring på tværs af landsdele og kommunegrænser. Så de kan planlægge behovet for at investere i både menneskelige og maskinelle ressourcer. Ligesom de kompetencer, der oparbejdes, kan anvendes til at nedbringe produktionsomkostningerne og indarbejde bæredygtige produktionsmetoder:
”Det kunne være rart med mere tydelige og detaljerede handlingsplaner for de enkelte landsdele, hvor det er klart defineret, hvor meget man ønsker at investere i de forskellige områder. På den måde kan politikernes ideer, udstikke retningslinjer for forsyningsvirksomhederne. Lige nu virker projekterne mere som ”Pop Ups” og uden en overordnet national strategi,” forklarer Poul-Erik Olsen.
- Mere end 40 års erfaring i at anlægge fremtiden
- Udfører trafikal infrastruktur, miljø og forsyning, kultur og byrum, fjernvarme, geoteknik, jernbaner, klimasikring m.m.
- 4 kontorer fordelt på Sjælland, Jylland og Sverige
- Antal medarbejdere +400